Sanat eğitimi alan lisans öğrencilerinin, resim yaratım sürecinde matematik eğitiminin ve matematiksel değerlerin katkılarının incelenmesi
Examination of the contribution of mathematics education and mathematical values in the painting creation process of undergraduate students receiving art education
- Tez No: 679273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VESİLE AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Resim-İş Öğretmenliği, Matematik Eğitimi, Geometri, Art Education, Maths Education, Visual Art Teacher, Geometry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Sanat eğitiminin kendi süreçleriyle birlikte, aynı zamanda bir bilimsel disiplin içerdiğini, hem bilim insanı, hem de sanatçı kişilikli bireyler yetiştirebileceğini, her iki disiplinin birlikte öğrenilmesinin günümüzde her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu anlatmak herkesten önce sanat eğitimcilerinin görevidir. Bu doğrultuda araştırmada matematiğin yaratım sürecine katkıları belirlenen sanat eğitimi alan öğrencilerle görüşülüp, bilimsel bir şekilde araştırılıp, incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada amaç doğrultusunda şu sorulara cevap aranmıştır: 1. Resim sanatının temelindeki matematik nedir? 2. Matematik bilimi ile resim sanatının ilişkisi nedir? 3. Resim öğretmeni adaylarının, matematik bilgi düzeylerinin, resim sanatına etkisindeki bilinç ve farkındalıkları nedir? 4. Bilim sanat arasındaki ilişkinin bilincine sahip sanat eğitimi alan öğrencilerin, daha yetersiz matematik eğitimi alan öğrencilere kıyasla yaratım sürecinde yaşadığı kolaylıklar nelerdir? 5. Sanat eğitimi alan bireyler sanatın temelindeki matematiğin ya da bilimin üzerindeki farkındalıkları nelerdir? 6. Matematiği temel olarak çalışan bir sanatçı ile diğerleri arasındaki farklılık nelerdir? 7. Bir sanat ürünü ortaya çıkartırken matematik destekli tekniklerin bilmenin sanata ve sanatsal akademik düzeylerine etkisi nelerdir? 8. Bu bilincin farkında olup bu ilkeleri öğrenen öğrencilerin yaratıcılıkları ne boyuttadır? 9. Bilinçli bir şekilde resim yapan öğrenciler ile bilinçsizce kurgu oluşturan öğrenciler arasındaki farklar nelerdir? Araştırmanın örneklem grubunu Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi, Resim-İş Öğretmenliği anabilim dalında okumakta olan, son sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemidir. Nitel araştırmada veri toplama aracı olarak, alan yazın ve problem durumu incelenerek oluşturulan, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre, araştırmanın örneklem grubunun, plastik sanatlarda; matematik biliminin hayatın her alanında bulunduğu ve önemli olduğu düşüncesinin hakim olduğu; bir sanat ürünü ortaya çıkartıyorken matematik biliminden faydalanıldığı; bir ürünün ortaya çıkarılmasında en fazla ölçü kullanımında matematik bilminden yararlanıldığı görülmüştür. Örneklem grubu tarafından, matematik bilimini kullanan sanatçılar arasında en fazla Leonardo Da Vinci ve Pablo Picasso olarak cevap verildiği, matematik biliminden yararlananlar arasında en fazla Rönesans Dönemi ve Kübizm Akımının bilinildiği ortaya çıkmıştır. Matematik biliminin, sanayi ve teknoloji devriminden sonra plastik sanatlar üzerinde etkili olduğu, teknoloji ve sanatın iş birliği içerisinde olması gerektiği ve plastik sanatların farklı alanların üzerinde etkili olmasını sağladığı çıkan sonuçlar arasındadır. İlk ve orta öğretim sürecinden başlanarak lisans düzeyine kadar bireylerdeki görsel kültürün gelişmesi için sanat eğitimine ve disiplinler arası ders programlarına ağırlık verilmesi gerektiği, üniversitelerde ise sanat tarihi ve uygulamalı derslerin içeklerinin derinleştirilmesi, matematik ve resim üzerine ya da sanat ve bilim üzerine derslerin müfredat programına eklenmesi, öğrencilerin farkındalıklarının, bilgi derinliklerinin artması için sanat eğitimi adaylarının titizlikle yetiştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is the duty of art educators before anyone else to explain that art education includes a scientific discipline with its own processes, that it can raise individuals with both scientist and artist personality, and that learning both disciplines together is more needed than ever before. In this direction, it was purposed to examination, research and examine scientifically with the students who received art education, whose contributions to the creation process of mathematics were determined in the research.The answers to the following questions were sought in the study. 1. What is mathematics in the design of painting? 2. What is the relation between the science of mathematics and the art of painting? 3. What is the consciousness and awareness of the pre-service art teachers, on the effect of their mathematical knowledge level on the art of painting? 4. What are the conveniences experienced by students who receive art education who are aware of the relation between science and art, compared to students who have less mathematics education? 5. What is the awareness of individuals receiving art education on the mathematics or science that is the basis of art? 6. What is the difference between an artist who studies mathematics as a basic and others? 7. What are the effects of knowing mathematics-supported techniques on art and artistic academic levels when creating a work of art? 8. What is the level of creativity of the students who are aware of this awareness and learn these principles? 9. What are the differences between students who paint consciously and students who unconsciously create fiction? The sample group of the research consisted of senior students studying at Marmara University, Atatürk Education Faculty, Fine Arts Education, Painting Teaching Department. The method of the research is the qualitative research method. As a data collection tool in qualitative research, a semi-structured interview form, which was created by examining the literature and problem situation, was used. According to the data obtained as a result of the research, the sample group of the research, in plastic arts; that the science of mathematics is present in all areas of life and that it is important the science of mathematics is used when creating a work of art; It has been observed that the science of mathematics was mostly used in the use of measurement in the creation of this product. It was revealed that the sample group answered mostly as Leonardo Da Vinci and Pablo Picasso among the artists who used the science of mathematics, and the Renaissance Period and Cubism Movement knew the most among those who benefited from the science of mathematics. It is among the results that the science of mathematics was effective on plastic arts after the industrial and technology revolution, technology and art should be in cooperation and plastic arts were effective on different fields. It is necessary to focus on art education and interdisciplinary curricula for the development of visual culture in individuals starting from the secondary education process up to the undergraduate level. It is suggested that art education candidates should be trained meticulously in order to increase their depth of knowledge.