Koklaşabilir kömürlerde boyut dağılımının koklaşma özelliklerine etkisi
Size distribution effect of cooking coal on cooking properties
- Tez No: 67939
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT KIZGUT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Koklaşabilir kömür, kok, koklaştırma, kömürde boyut, kömürde kırma - eleme, kömür özellikleri
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET Yüksek; Mühendislik Tezi KOKLAŞABÎLÎR KÖMÜRLERDE BOYUT DAĞILIMININ KOKLAŞMA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Ömer ÖZ AL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Sait KIZGUT Temmuz 1997, 200 sayfa. Bu çalışma, kolaşabilir kömürlerde boyut dağılımı ile koklaşma özelliklerinin nasıl değiştiğini ve bu özelliklerin kok üretimindeki önemini inceleyen bir araştırma dır. A.S.T.M'ye göre kömürlerin tanımı ve sınıflandırılması yapılmıştır. Sonra, demir çelik sektörü kok ve yüksek fırın prosesinde kömür ve kokta ne çeşit özellikler arandığı, kok üretiminde hangi özelliklerin önemli rol oynadığı araştırılmış ve kok kalitesinin demir çelikÖZET (devam ediyor) maliyetlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Daha sonra, koklaşmayı önemli ölçüde etkileyen özelliklerin, boyut dağılımıyla nasıl değiştiği incelenmiştir. Bu incelemede kullanılan analiz metodları (maks. akışkanlık, FSI, dilatasyon, HGI vb.) atıldıktan sonra, yapılan analiz ve testler değerlendirilmesi yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Yapılan koklaştırma testlerinde iri fraksiyonlu kömürle- in çok düşük tambur indeksi verdiği bulunmuş, iri kömürlerin alınırken sınırlandırılması veya ayrı olarak tamamının 3.35 mm altına kırılması önerilmiştir. Çok iri fraksiyonların ise koklaşma özelliği zayıf bulunmuştur. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre, boyut dağılımına göre koklaşma özellikleri önemli ölçüde değişmektedir. Üretilen kokun safsızlıklar açısından kalitesi değiştiği gibi en önemli özelliği olan soğuk dayanım özelliği önemli ölçüde değişmektedir. Kullanılan numunelerde koklaşma açısından en uygun boyut dağılımı, Amerika kökenli kömürlerde, 0.25-12.50 mm arası; Kanada ve Avustralya kökenli kömürlerde ise 0.00-12.50 mm arası fraksiyonlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis SIZE DISTRIBUTION EFFECT OF COKING COAL ON COKING PROPERTIES Ömer ÖZAL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Adviser: Assoc. Prof. Dr. Sait KIZGUT July 1997, 200 pages This study includes, how the coking properties of coking coal are affected from the size distribution of coal and also, importance of these properties in coking process. Definiation and classification of the coals are made according to A.S.T.M. Then, which kind of coal and coke properties are required for coke production and blast furnace process, and which features affects the coke quality and cost of the hot metal production. After that, the effects of the size distributionABSTRACT (continued) on these defined properties (such as, max.fludity, FSI, dilatation, HGI, etc. ) are studied, and following these, testing methods and analysis used are given, and assessed. In respect of coking tests which were done in a coke test oven, it was recognized that coals having coarse particles resulted in weak cold strength. This is the reason why it is recommended that, coarse particles must be limited during coal purchasing or size reduction to -3.35 mm fraction. According to the results that is obtained from this study, it is concluded that, coking properties of the coal are sharply affected from the size distribution of the coals. The cold strength, the most important property of coke, and coke empurities change with size distribution mainly. It is found that, the optimal size range for the Amarican coal is 0.25 - 12.5 mm and 0.00 - 12.5 mm. for the Canadian and Australian coals. Key words rcoking coal, coke, coking, size of the coal, screening and crushing of the coal, coal properties. Science code : 607.01.04. VI