Van yöresi koşulları civarındaki meralarda otlayan sığırların kan ve sütlerindeki kurşun ile kadmiyum miktarlarının tespiti ve bunların bazı spesifik karaciğer enzimlerine etkilerinin araştırılması
- Tez No: 67937
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ ÇAMAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Enzym (GOT, GPT, GGT), Milk, Blood, Lead, Cadmium
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz Doktora tezi olarak sunulan bu çalışmada ağır metallerden olan kurşun ve kadmiyumun,sığırların karaciğer enzimlerine (GOT,GPT,GGT) etkileri araştırıldı. Araştırmada materyal olarak Van karayolu civarında ki meralarda otlayan ve kontrol olarak da karayolundan 7 km. içeride bulunan Van Özel İdare Çiftliğindeki süt sığırlarından yararlanılmıştır. Sığırlardan kan ve süt örnekleri alınmış;kurşun,kadmiyum ve enzim aktivitesi ölçülerek,bulunan değerler F varyans analizine tabii tutulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre: karayoluna yakın köylerden alman süt numunelerindeki kurşun miktarı 2.092 ± 1.975 ng/ml, kandaki ortalama kurşun miktarı 5.160 ± 2.999ng/ml,sütte ortalama kadmiyum miktarı 0.311 ± 0.188 ng/ml, kanda ortalama kadmiyum miktarı ise 4.211 ± 0.920 ng/ml; enzim aktivileri ise GOT:29.61 ± 12.26 U/L, GPT: 13.87 ± 7.05 U/L ve GGT: 8.07 ± 4.38 U/L olarak tesbit edildi. Kontrol grubundan alınan süt ve kan örneklerindeki ağır metal ve enzim değerleri ise şöyle bulundu : Enzimlerin ortalama değerleri GOT:87.37 ± 23.76 U/L, GPT: 21.25 ± 10.38 U/L, GGT: 17.62 ± 4.50 U/L. Kanda ortalama Pb : 1.202 ± 0.38 ng/ml, Cd : 2.207 ± 0.92 ng/ml; Sütte ortalama Pb :0.671 ± 0.224 ng/ml, Cd : 0.185 ± 0. 176 ng/ml olarak tesbit edildi. Anahtar Kelimeler Enzim (GOT,GPT,GGT), Süt, Kan, Kurşun,Kadmiyum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study, which has been presented as a doctoring thesis, the impacts of lead and cadmium, the chief hevay metals on the emzymmes of catties' livers were studiet In this study, the cows being fed in the pastorage of Van Special Management Farm,which is 7 km. inside the highway have been used. The blood and milk samples, having been taken from these catties, the cadmium and enzymme activiti was measured and these samples were analysed in termes of their values bering based on F variance. According to the results obtanied, the lead amount in the villages near the highway taken is 2.092 ±1.975 ng/ml, the average lead in the blood is 5.160 ± 2.999 ng/ml, the Cd amount in the milk is 0.3 1 1 ± 0. 180 ng/ml, as for Cd amount in the blood is 4.211 ± 0.920 ng/ml. As for the activities of enzyms, they have been found as:GOT:29.61 ± 12.26 U/L, GPT: 13.87 ± 7.05 U/L and GGT: 8.07 ± 4.38 U/L. As for the values of heavy metal and enzym taken from the milk and blood in Van Special Management Farm, they have been found as: The average value of enzym GOT: 87.37 ± 23.76 U/L, GPT: 21.25 ± 10.38 U/L and GGT: 17.62 ± 4.50 U/L. The average in the blood is Pb: 1.202 ± 0.38 ng/ml, in the milk Pb:0.671 ± 0.224 ng/ml and forCd: 0.185 ±0.176 ng/ml. The