Teke Sancağı'nda Âyanlığa Bir Örnek: İdriszâdeler
An Example Of Âyans İn Teke Sanjak: İdriszadeler
  1. Tez No: 679394
  2. Yazar: ALİ RIZA ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İdriszâde, Âyan, Elmalı, Teke Sancağı, Hanedan, Idrıszade, Ayan, Elmalı, Teke Sanjak, Dynasty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Âyanların yükselişe geçtiği 18-19.yüzyıllarda Osmanlı Devleti'nin pek çok bölgesinde âyanlar hâkimiyetini arttırmış pek çoğu hanedan hüviyetine bürünmüştü. Teke Sancağı da çoğu zaman devlet otoritesinin etkisiz kaldığı bir bölge olarak âyanların etkin olduğu bölgelerden biriydi. İdriszâde ailesi Teke Sancağı'na bağlı Elmalı kazasında ortaya çıkmış ve diğer âyan ailelerinin arasından yükselebilmeyi başarmış, Tanzimat sonrasında da bu durumunu muhafaza etmiştir. İdriszâde İsmail Ağa, Tekelioğlu İbrahim Bey isyanı sırasında devlet safında yer alması ve bu isyan sonrası Tekelioğlu ailesinin hâkimiyetinin Teke Sancağı'ndan kalkması ile Antalya'nın en güçlü kişisi konumuna gelmiştir. İdriszâde İsmail Ağa'nın vefatından sonra da İdriszâde ailesi yalnızca Elmalı'da değil Antalya'da da hanedan konumunu uzun yıllar muhafaza etmiştir. Bu çalışmanın İdriszâde ailesi özelinde; 18-19.yüzyıllarda Teke Sancağı'ndaki âyanlar, âyanlık iddiasında bulunanlar, âyanların ittifakları, âyanlar arasındaki güç mücadeleleri, devlet görevlileri ile ilişkileri; taşra âyanının askeri ve idari görevleri üstlenişi gibi konulara bir nebze olsun açıklık getireceği, İdriszâde ailesinin diğer âyan aileleri ile mukayese edilmesine de imkân sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
During the 18-19th centuries when the ayans were on the rise, many regions of the Ottoman State had increased their dominance, and many of the dynasties took on their dignity. Sanjak of Teke was also one of the regions where notables were active as a region where the state authority was ineffective at the time. The Idriszade family appeared in the Elmalı crash of Teke Sanjak and managed to rise among other ayan families, and maintained this status after the Tanzimat. İdriszade İsmail Agha became the most powerful person in Antalya with his participation in the state during the Tekelioğlu İbrahim Bey rebellion and the removal of the rule of the Tekelioglu family from the The Teke Sanjak after this rebillion. After the death of Idriszade Ismail Agha, the Idriszade family maintained its dynastic position not only in Elmalı but also in Antalya for many years. İn this study espicially the İdriszade family; the notables in the Teke Sanjak in the 18-19 th centuries the ayans of the notables, the power struggles between the ayans, their relations with the state officials, it is believed that it will give some clarity to issues such as alliances of the ayans, power struggles between the ayans, relations with state officials; military and administrative responsibility of the provincial ayan, as well as allow the Idriszadeh family to be compared with other ayan families.