İşbaşı eğitim programının etki değerlendirmesi: Antalya ili örneği
The impact assessment of on-the-job training program in Antalya province
  1. Tez No: 679395
  2. Yazar: ZİHNİ ONUR EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAAN NAMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşbaşı Eğitim, İstihdam, İşsizlik, Aktif İşgücü Politikası, Kalifiye İşgücü, On-the-Job Training, Employment, Unemployment, Active Labor Force Policy, Qualified Labor Force
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüzde ülkeler ekonomik hayatta birçok sorunlarla karşılaşıp bu sorunlarla ilgili farklı mücadele mekanizmaları geliştirmektedirler. Bunlardan işsizlik, eksik istihdam ve yeterli istihdam oluşturamama, ekonominin ihtiyaç duyduğu ara elaman ve nitelikli işgücü yetiştirememe gibi sorunlar, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunları arasında gelmektedir. Bu sorunların ekonomik ve sosyal yaşamda büyük tahribatlar yaratmaması için ülkeler, belirli politikalar uygulamaktadır. Birçok ülkede sosyal adaleti ve gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için istihdam arttırıcı programlar düzenlemektedir. Türkiye'de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla uygulanan, ekonominin içinde bulunduğu işsizlik sorunu ile firmaların ihtiyacı olan nitelikli ara eleman ve kalifiye işgücü sorununu bir arada çözmeyi planlayan aktif istihdam politikası araçlarından biri olan işbaşı eğitim programı son yıllarda önemli uygulama alanları bulmuştur. Bu çalışmada işbaşı eğitim programı uygulamasının güncel durumunu mevcut veriler ışığında analiz ederek programın amacına uygun işleyip işlemediği ortaya koymaya çalışacaktır. Çalışmada, Antalya Bölgesi örnekleminde, bölgede işbaşı eğitim programının uygulandığı işletmelerde firma yöneticileri ile yarı yapılandırılmış mülakat yöntemiyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerin analiz edilmesi ile işbaşı eğitim programının istihdama etkisi, programın amacına uygun işleyip işlemediği ve programın uygulanmasında pratikte eksik ve hatalı yönlerin ne olduğu gibi bulgular ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Countries recently encounter various problems in their economic activities and develop different struggle mechanisms to deal with these problems. The unemployment, underemployment and inadequate employment, inability to train semi-qualified and qualified labor force required by the economy are among the most important problems of underdeveloped and developing countries. Countries implement certain policies in order to prevent these problems causing great damage to economic and social life. In many countries, employmentpromoting programs are applied to dismiss inequalities in social justice and income distribution. On-the-job training program has found significant application areas in recent years which is one of the most influential means of the active employment policy and is simultaneously aiming to solve problems of semi-qualified and qualified labor force needed by firms and unemployment problem in the current economic condition through Turkish Employment Agency (TEA). This study aims to determine whether the program is functioning properly by analyzing the current status of the on-the-job training program in the context of the available data. In this study, semi-structured interviews were conducted with the managers of the companies in the sample of Antalya Region where on-the-job training program was applied. By analyzing the data obtained at the end of the research, the effect of on-the-job training program on employment are revealed as determining whether the program functions in accordance with its purpose and what are the deficiencies and faults in the implementation of the program.