Teknik altyapı kadastrosu (TAK) ve bir uygulamanın sonuçları
The Cadastra of infrastucture and the results of on applications
- Tez No: 67943
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Teknik altyapı, tesisler, kadstro ve uygulama, Infrastructure, cadastre and application. VIII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TEKNİK ALTYAPI KADASTROSU (TAK) VE BİR UYGULAMANIN SONUÇLARI Fikri HAŞAL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dab Tez Danışmanı: Prof. Dr. Şenol KUŞÇU Ağustos 1997, 90 sayfa. Bilindiği üzere, yerleşim alanlarında, su, kanalizasyon, elektrik, haberleşme, doğalgaz v.b. tesisisler, Teknik Altyapı Tesisleri (TAT) olarak adlandırılmakta ve bu tesisler, genelde yeraltında konumlandırılmadadır. Büyükşehirlerimizde ve diğer kentlerimizde TAT'ne ait konum, nitelik ve fonksiyon bilgileri, genelde o bölgede çalışmış ve çalışmakta olan personelin bilgi ve belleklerinde saklanmaktadır. Bu nedenle tesislerin arıza ve onarım durumlarında, bu işlerden emekli olmuş ustaların bilgilerinden yararlanılması sık başvurulan bir yöntem olmaktadır. TAT ile ilgili güvenilir, doğru, konumsal ve metinsel bilgi ve belgelerin, işletmecilerin elinde olmaması, bu tesislerin işletme faaliyetlerim güçleştirmekte, yapım maliyetlerini artırmakta; bu konularda kullanıcılardan gelen istek ve şikayetler yöneticileri sıkıntılara düşürmekte;ÖZET (Devam Ediyor) yöneticilerin günü kurtaracak, plansız-programsız yatıranlar, ve harcamalar yapmalarına neden olmaktadır. İleri ülkelerde, mevzuat, tesis ve teşkilatlanma açılarından çok eski geçmişe ve birikime sahip olan bu konunun, son yıllarda ihtiyaçların zorlanmasıyla ülkemizde de önemini hissettirdiği görülmektedir. Yeraltı tesislerinin güzergahlarının ve bu tesislerle ilgili yardımcı tesislerin ve bölümlerinin konumlarını, mülkiyete ilişkin durumlarının tesbiti altyapı kadastrosunun konusunu oluşturmaktadır(Tüdeş 1991). Teknik altyapı tesislerinin etkin ve ekonomik olarak işletiminde ve bu konuda ortaya çıkan sorunların aşılmasında, yatırımların yönlendirilmesinde Altyapı Kadastrosu Kapsamına giren bilgi ve belgeler önemli bir faktör olmaktadır. Bu konuda yapılacak çalışmaların;. Mevcut TAT'nin ölçülmesi, fonksiyon, nitelik ve (varsa) mülkiyet bilgilerinin toplanması (etüt ve röleve ölçmelerinin yapılması) haritalara işlenmesi,. İnşaat halindeki TAT'nin ölçülmesi, fonksiyon, nitelik ve (varsa) mülkiyet bilgilerinin toplanması ve tesislerin haritalara işlenmesi, olarak incelenmesi mümkündür. Bu çalışmada, teknik altyapı kadastrosu konusundaki genel konu ve kavramlarla ilgili literatür bilgileri verilmekte ve bu kapsama giren diğer yeraltı tesisleri ile benzerlik göstermesi nedeniyle, sadece içmesuyu ve kanalizasyon hatları, ve yardımcı tesislerinin etüd, röleve, ve haritalanmasında izlenen teknik işler, ve aşamalar, gerekli ekip oluşumları;ÖZET (Devam Ediyor) Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen bir projeden sağlanan bilgi, belge ve deneyimlerle açıklanmaya, bu konularda sonuçlar çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu uygulama projesi ile;. Bilinmeyen içmesuyu ve kanalizasyon tesislerinin yerlerinin belirlenmesi,. Tesis malzemesinin tür ve özelliklerinin tesbit edilmesi ve envanter kayıtlarının yapılması,. Elde edilen grafik ve nitelik bilgilerinin BUSKİ Bilgi Sistemine girilmesi,. Şebeke rehabilitasyonu ve yeni şebeke inşaatı işlerinin projelendirilmesinde, şebeke modelleme ve simülasyonu için bu bilgilerden yararlanılması,. Günlük işletme faaliyetlerinde bu bilgilerden yararlanılması,. Yeni inşaat ve işletme faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni bilgilerin sürekli toplanması, kayıt altına alınması ve BUSKİ Bilgi Sistemine girilmesi, ve bilgilerin güncelleştirilmesi,. Bursa Kent Bilgi Sistemi'nde diğer bilgi türleri ile bütünleştirilmek üzere, gerekli görülen BUSKİ bilgi türlerinin hazırlanması,. TAT arasında önemli yeri olan içmesuyuve ve kanalizasyon hatları ile ilgili diğer altyapı kurumlarına sağlıklı bilgi ulaştırılması, konularında sonuçlara ulaşılması ve öneriler geliştirilmesi mümkün olabilmiştir. Bilim Kodu: 616.04.02, 616.02.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.ScThesis THE CADASTRE OF INFRASTRUCTURE AND THE RESULTS OF AN APPLICATION Fikri HAŞAL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Engineering Advisor: Prof. Dr. Şenol KUŞÇU August 1997, 90 pages. As known, facilities for water and sewerage, electricity, communication and natural gas, etc, in setlement areas are called technical infrastucture facilities (lib) and are usually placed underground. In cities and metropolitans of our country, the location and position data related to technical infrastructure facilities (TIF) are available only in the workers mind who are working or used to work on this issue. The lack of documents, including usable, trustable, true, graphical and text information on technical infrastructure facilities, causes problems in implementing services, increases operational costs, and annoys local administors due to complaints from users. Even, in local failures, these superintendents, who are mostly retired, are usually called for their knowledge. VIABSTRACT(continued) Besides, as a result of political pressures due to reasons mentioned above unplanned and untimely investments are made. This subject, which has on old history of regulation, facilities and organization in developing countries, has recently gained importance in our country. To remove the afarementioned improperneses, infrastructure cadastre become essential in most of the civilized world. Locations of TIF's, the recoled technical data and ownership information etc... forms the main subjects of infrastucture cadastre(Tüdeş 1991). For managing the TIF's; efficient and economical, solving the problems that arise, planning and mahing good investments the infrastucture cadastre becomes a very important fuctor the essen fial data for Tif s could be obtuined from two main sources.. Survey, Measurement and Mapping of available infrastructure facilities,. Measurement and Mapping of infrastructure facilities under construction, Since it show similarities with other infrastructure service facilities, only water supply and sewerage issue is studied here and due to the characteristics of this issue, the technical and organisational action plans used in surveying, measurement and mapping of water supply and sewerage lines are explained the help of photographs, sketch and tables. At the end of this study, the following activities shows the importance of benefits obtained and contribution to national economy in long -term:. Determination of unknown locations of water and sewerage facilities,. Determination of material type and properties and their registration, VIIABSTRACT(contimıed). Entry of graphical and text data into BUSKİ Information System,. Use of these data in network rehabilitation, design, modelling and simulations,. Use of these data in daily operational activities,. Collection, registration and entry into BUSKÎ Information System the data from new construction and operational activities,. Preperation of other type of data neccessary for Bursa Urban information System in order to integrate it with other information with in GIS, With the provision of legality (i.e, establishing the infrastructure cadastre) to graphical lines appeared after similar determination of infrastructure facilities for other different institutions and with the use of resulting data in GIS and UIS establishment, the benefits shall increase more and more. Science Code: 616.04.02, 616.02.01