GeTe bileşiğinin termoelektrik parametrelerinin incelenmesi
Investigation of thermoelectric parameters of GeTe compound
  1. Tez No: 67949
  2. Yazar: AHMET MUSTAFA ERER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GeTe Yarıiletken Bileşiği, Faz Geçişleri, Termoelektrik Parametreler, Termoelektrik Verim, GeTe Semiconductor Compound, Phase Transitions, Thermoelectric Parameters, Thermoelectric Efficiency
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi GeTe BİLEŞİĞİNİN TERMOELEKTRİK PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ A. Mustafa ERER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Turgay ATALAY Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mirhasan EKBEROV Şubat 1997, 53 sayfa Bu tez çalışmasının konusu termoelektrik enerji dönüştürücülerinin termoelementlerinin p-branşları için orta sıcaklık aralığında (500-900 K) halen yüksek verimli bir malzeme olarak kullanılan ve gelecek için de büyük öneme sahip GeTe ve onun temelindeki katı alaşımlardır. Çalışmada termoelektrik olayların sonuçları, stokiyometrik GeTe'ün kristal ve band yapısı, kimyasal bağlan, bileşiğin homojen bölge sınırlan dahilinde üç farklı karakterde faz geçişine sahip olması, GeTe ve Te fazlalığı olan malzemelerin elde edilmesi ve termoelektrik parametrelerin ölçüm yöntemleri ele alınarak bu parametrelerin konsantrasyon ve sıcaklık bağımlılıklarındaki anomalilerin faz geçişleri ile olan ilişkileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF THERMOELECTRIC PARAMETERS OF GeTe COMPOUND A. Mustafa ERER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Prof. Dr. Turgay ATALAY Co- Thesis Advisor: Prof. Dr. Mirhasan EKBEROV February 1997, 53 pages. The subject of this thesis is GeTe and solid solutions which constitutes its basis that is presently used as a highly efficient material in p-branches of thermoelements of thermoelectrics energy converters in moderate temperature intervals (500-900 K) and promises more importance for the future. In the work, the results of thermoelectric effects, the crystal and band structures of stoichiometric GeTe, its chemical bonds, the property that the compound having three different phase transitions in the homogenous region and the production of GeTe and Te excess materials were studied. Furthermore, considering the measuring methods of thermoelectric parameters, the relations of these parameters concentration and temperature dependences anomalies with phase transitions were analized.