Çeşitli spin etiketlerinin farklı çözücülerdeki davranışlarının kuramsal modeller oluşturularak incelenmesi
The Investigation of various spin labels in different solutions by using of the theoretical models
- Tez No: 67948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK DADAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektron spin rezonans, nitroksit spin etiketi, durulma zamanı, dönme ilgi zamanı, Electron spin resonance, nitroxide spin label, relaxation time, rotational correlation time
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ SPİN ETİKETLERİNİN FARKLI ÇÖZÜCÜLERDEKİ DAVRANIŞLARININ KURAMSAL MODELLER OLUŞTURULARAK İNCELENMESİ Bilim Uzmanlığı Tezi Ercan UÇAR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr. Dilek DADAYLI Ortak Tez danışmanı: Doç. Dr. M. Maral SÜNNETÇİOĞLU Şubat 1997, 85 sayfa. Bu çalışmada nitroksit serbest kökçeleri Elektron Spin Resonans (ESR) tekniğinin kullanımı ile araştırılmıştır. 2,2,6,6-tetrametilpiperidiniloksi (TEMPO), 4-hidroksi- 2,2,6,6-tetrametilpiperidiniloksi (TANOL = 4-hidroksi-TEMPO) ve 4-Amino- 2,2,6,6-tetrametilpiperidiniloksi (TEMPAMINE = 4-amino-TEMPO) serbest kökçelerinin etil alkol (CH3CH2OH) ve tetrahidrofuran (THF) (C^O^deki çözeltileri 0.09-10 mM derişim aralığında hazırlanmıştır. Bu örneklerin spektrumlan oda sıcaklığında kaydedilmiştir. Amaca uygun olarak hazırlananÖZET (devam ediyor) FORTRAN programı ile rezonans alan değerleri, çizgi genişlikleri, azot ve proton aşın inceyapı katsayıları belirlenmiş ve spektrumların benzeştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Belirlenen çizgi genişlikleri kullanılarak etkin durulma zamanlan ve dönme ilgi zamanlan hesaplanmıştır. Sonuçlar kaynaklarda yer alan diğer çalışmalarla kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE INVESTIGATION OF VARIOUS SPIN LABELS IN DIFFERENT SOLUTIONS BY USING OF THE THEORETICAL MODELS Ercan UÇAR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Dilek DADAYLI Co- Advisor: Assoc. Prof. Dr. M. Maral SÜNNETÇİO?LU February 1997, 85 pages. In this study solutions of nitroxide free radicals were investigated by the use of Electron Spin Resonance (ESR) technique. The solutions of free radicals 2,2,6,6- tetramethylpiperidinyloxy (TEMPO), 4-hydroxy-2,2,6,6-tetramethylpiperidinyloxy (TANOL = 4-hydroxy TEMPO) and 4-Amino-2,2,6,6-tetramethylpiperidinyloxy (TEMPAMİNE = 4-aminoTEMPO) in ethyl alcohol (CH3CH2OH) and tetrahydrofurane (THF) (C-jHgO) were prepared in a concentration range of 0.09-10 mM. The spectra of these samples were recorded at room temperature. The simulation of the spectra were performed using on purpose written FORTRAN programmes. The resonance field values, line widths, nitrogen andABSTRACT (contiuned) proton hyperfine coupling constants were determined and using the line widths, effective spin-spin relaxation times and rotational correlation times were calculated. The results were compared with other studies given in the related literature.