Abdülkadir Budak şiirlerinde imge
İmage in Abdülkadir Budak poems
  1. Tez No: 679494
  2. Yazar: YUNUS KIRMIZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HÜKÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülkadir Budak, İmge, Gelenek, Modernizm, Abdülkadir Budak, Image, Tradition, Modernism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
İmge, şiirin başat ögeleri arasında yer alır. İmge için kısaca gerçeğin zihin ve hayal süzgecinden geçerek sunulmasıdır denebilir. İmge dilin hareket kabiliyetini genişleten bir araçtır. Bu yönüyle dilin estetik kullanımının ürünü olan şiirlerde imgelerden yararlanılır. İmge yapısının çözülmesi bir dilde yazılmış şiirlerin genel karakteristiğini belirlemede önem arz eder. Abdülkadir Budak 1970 kuşağı şairleri arasında sayılsa da Türk edebiyatında kendine özgü yeri olan şairlerdendir. Şiirlerinde gelenek çizgisine yaslanır. Gelenekten aldığı kavramları imge aracılığı ile modernize eder. Abdülkadir Budak şiirlerinin yanı sıra şiire, edebiyat dünyasına yönelik yazıları ve dergicilik faaliyetleri ile edebiyata hizmet etmiştir. Bu çalışmada Abdülkadir Budak'ın şiirlerinde imgelerin kullanımını odağa alındı. Çalışmanın ilk bölümünde Abdülkadir Budak'ın edebi kişiliği, hayatı ve eserleri ile ilgili bilgiler verildi. İkinci bölümde imge kavramı açıklandı. Çalışmanın üçüncü bölümünde Abdülkadir Budak şiirleri imge bağlamında incelendi.
Özet (Çeviri)
Briefly, for the image it can be said that it is the presentation of reality through the filter of mind and imagination. Image is a tool that expands the mobility of language. On that sense images are used in poems that are the product of the aesthetic use of language. Solving the image structure is important in determining the general characteristics of poems written in a language. Abdülkadir Budak, although he is counted among the poets of 1970 generation, is one of the poets who have a unique place in Turkish literature. He leans on tradition line in his poems. He modernizes the concepts that he took from tradition through image. Image is among the main elements of poetry.. Besides his poems, Abdülkadir Budak served literature with his writings for the world of literature and poetry, magazine publishing activities.In this study, the use of images in A. Budak's poems was focused on.In the first part of the study, it was informed about A. Budak's literary personality, life and works. In the second part, the concept of image was explained. In the third part of the study, A. Budak's poems were examined in the context of image.