Production of B-galactosidase by kluyveromyces marxionus and whole cell immobilization in polyacrylamide gel
- Tez No: 6796
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: p-galactosidase, K.fragilis, K.maraanus, Immobilization, Polyacrylamide gel. -iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
fCLO¥¥EROri¥CES HARX8ANUS TARAFINDAN 5-GALAKTOSİDAZ ÜRETİMİ VE POLİAfCRİLAHİT JELDE HÜCRE TUTUKLANMASİ Balta, Günay Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, V.Lisans Te2i Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Gürdal Alaeddinoğlu 92 Sayfa, Temmuz 1989 ÖZET Laktoz sütte ve peynir altı suyunda bulunan bir şeker olup, p-galaktosidaz enzimi ile hidrolize uğrayarak glukoz ve galaktoza dönüşür. Bu dünya nüfusunun önemli bir kısmında görülen laktoz intoleransına düşünülen çözümler içinde en önemlisidir. Bu çalışmada iki yaklaşım benimsenmiştir; ilk olarak peynir altı suyunun diğer bazı besi yerlerine kıyasla subsrat olarak kullanılma yeterliği çalışılmış, bu maksatla K.fragilis kullanılmıştır. Bulgular peynir altı suyunun mayalar için çok iyi bir besi yeri olarak kullanılabileceği yönündedir. Hakkında fazlaca çalışma olmadığını bildiğimiz ve laktozu iyi fermente ettiği bilinen bir başka maya da (K.mamanus) bu aşamada K.fragilis ile üreme ve p-galaktosidazüretimi yönünden kı yaslanmıştır. İkinci yaklaşım ise peynir altı suyu ve süt için arzu edilen hidrolitik proseslerde kullanılabilecek tutuklanmış hücrelerin çalışılmasını hedef almıştır. Pol i akril amitten oluşan bir matriks içinde K.marxanus hücreleri tutulmuş ve hala aktif bulunmuşlardır. Jel karakteri ze edildiğinde, hücrelerin homojen olarak dağıldığı gözlenmiştir. Spesifik enzim akti vitesinin, hücre yüklülüğü arttıkça düştüğü belirlenmiş, jel in tutuklanmış hücre ve aktivite kaybı olmadan bir çok kez kullanılabileceği anlaşılmıştır. Enzim aktivitesi için belirlenen pH ve ısı optimumları jel içinde de değişmemiştir. Tutuklanmış hücrenin muhafazasında enzim aktivitesinde bir kayıp söz konusu olmazken serbest hücrede aktivite kaybı belirlenmiştir. anahtar Sözcükler : p-galaktosidaz, K.fragilis, Jtmarxianus, Tutuklama, Pol i akril ami t jel. - vı -
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF p-6ALACT0SIDASE BY ICLÜYVEROrlYCES İ1ARKİAHUS APfD WHOLE CELL SMPSOBILIZATIOH IN POL YACRYL AMIDE 6EL Balta, Güney Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, M.S. Thesis Supervisor : Prof.Dr. Gürdal Alaeddinoğlu 92 Pages, July 1989 ABSTRACT Lactose is a sugar found in milk and whey and its hydrolysis by the enzyme p-galactosidase leads to the formation of glucose and galactose. This is important in solving the problem of lactose intolerance among a large proportion of the world population. In the present study, two approaches were taken: Firstly, whey along with other growth media was tested for its efficient use as a substrate by K.fragilis (formerly S.fragilis). The results were satisfactory indicating that whey could be a perfect growth medium for yeasts. A different yeast, K.marxianus (also a potential lactose utilizer but less studied) was compared with K.fragilis for its capacity of growth and p-galactosidase production. The second - m -approach was immobilization of the whole cells so that they could be reused in the desired hydrolysis processes for whey and milk. Cells of K.marKianus entrapped in a pol y aery 1 amide gel matrix were found to be still active. The gel when characterized, revealed that the cells were dispersed homogenously. The specific activity of the enzyme decreased as the cell loading was increased in the gel. Moreover immobilized cells could be reused in several runs without loss in activity and leakage of the cells from the gel was insignificant. The optimum pH and temperature for the enzyme activity remained the same after the immobilization. The enzyme activity of immobilized cells was stable in storage while some activity loss was observed in free cells.