Kahramanmaraş şartlarında soya fasulyesinde (Glycine max (L.) Merrill) farklı gübre formlarının verim, verim unsurları ve bazı fizyolojik özelliklere etkisi
The effect of different fertilizer forms on yield, yield components and some physiological properties in soybean (Glycine max. (L.) Merrill) under Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 679549
  2. Yazar: ŞEREF ANIL GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RAHMİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyolojik özellikler Glycine max. (L.) Merrill, gübre formu, organik gübre, soya fasulyesi, verim ve verim unsurları, Glycine max. (L.) Merrill, soybean, fertilizer form, organic fertilizer, yield and yield components, physiological properties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş ekolojik şartlarında farklı gübre formlarının soya fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) verim, verim unsurları ve bazı fizyolojik özelliklere etkisinin belirlenmesi amacıyla 2018 ürün yetiştirme sezonunda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanı'nda tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak, GAPSOY 16 çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada kimyasal gübre (N ve P2O5), hayvan gübresi (1500, 2000 ve 2500 kg da-1), sıvı gübre (1500, 2000 ve 2500 ml da-1) gibi gübre formları kullanılmıştır. Denemede, bitki boyu, yan dal sayısı, ilk kapsül yüksekliği, bitkide kapsül sayısı, kapsül boyu, kapsül eni, kapsül ağırlığı, kapsülde tane ağırlığı, kapsülde tane sayısı, 1000 tohum ağırlığı, tane verimi, protein oranı, yağ oranı gibi özelikler incelenmiştir. Araştırmaya alınan gübre formlarında GAPSOY 16 çeşidinin tane verim değerleri 295.76 kg da-1 ile 454.62 kg da-1 arasında değişmiştir. Dekara en yüksek tane verimi; 454.62 kg da-1 ile hayvan gübresi-2 (2000 kg da-1) formundan elde edilmiştir. Kullanılan gübre formlarında, soya fasulyesine ait yağ oranı değerleri %10.76 ile %22.18 arasında, protein oranları ise %25.44 ile %32.26 arasında değişim göstermiştir. Soya fasulyesinde tane veriminde en yüksek değeri veren 2000 kg da-1 hayvan gübresi uygulaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Agriculture, Field Crops Department Experiment Area in 2018 crop growing season in order to determine the effects of different fertilizer forms on soybean (Glycine max. (L.) Merrill) yield, yield components and some physiological characteristics in Kahramanmaraş ecological conditions. random blocks experimental design was carried out with 3 replications. GAPSOY 16 variety was used as material in the study. Fertilizer forms such as chemical fertilizer (N and P2O5), animal manure (1500, 2000 and 2500 kg da-1), liquid fertilizer (1500, 2000 and 2500 ml da-1) were used in this study. In the experiment, properties such as plant height, number of subbranches, first capsule height, number of capsules per plant, capsule size, capsule width, capsule weight, grain weight in capsule, number of grains per capsule, 1000 seed weight, grain yield, protein ratio, oil ratio were investigated. Grain yield values of GAPSOY 16 cultivars varied between 295.76 kg da-1 and 454.62 kg da-1 in the fertilizer forms and doses included in the study. The highest grain yield per decare; It was obtained from animal manure-2 (2000 kg da-1) form with 454.62 kg da-1. Oil ratio values of soybean varied between 10.76% and 22.18%, and protein ratios varied between 25.44% and 32.26% in the fertilizer forms used and the doses applied. It is recommended to apply 2000 kg da-1 animal manure, which gives the highest value in grain yield in soybean.