Mülteci ve göçmen ergenlerde atılganlık psikoeğitim programının benlik saygısına etkisi
Impact of assertiveness psycho-education programme on self esteem of adolescent refugees and immigrants
  1. Tez No: 679680
  2. Yazar: ÖMER FARUK KINAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN ŞENER KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci/göçmen ergenler, atılganlık becerisi, psikoeğitim programı, benlik saygısı, sosyal kaygı düzeyi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, göçmen/mülteci ergenlere yönelik hazırlanan atılganlık temelli psikoeğitim programının mülteci ergenlerin benlik saygısı düzeyi üzerindeki etkisini sınamaktır. Bunun yanında, çalışma kapsamında cinsiyet farklılıkları, mülteci/göçmen bireylerin eğitimlerine devam etme durumu ve Türkiye'de bulunulan süre değişkenleri kapsamında benlik saygı düzeyi incelenmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır'da yaşayan 14-17 yaş arası Suriyeli göçmenler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşlar aracılığıyla 14 katılımcıya ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, mülteci/göçmen ergenlerin benlik saygısını ölçmek için“Coopersmith Öz Saygı Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ortalama hesaplama ve alt amaçlara yönelik cinsiyet, eğitime devam etme durumu ve Türkiye'de bulunma süresi değişkenlerine bağlı olarak iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Bulgular göçmen/mülteci ergenlerde, cinsiyet ve eğitime devam etme durumuna göre benlik saygısı düzeyinde anlamlı bir etkiye neden olmadığını göstermektedir. Türkiye'de bulunulan sürenin de benlik saygısına etkisi açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırma kapsamında, psikoeğitim programının benlik saygısı düzeyine olan etkisini saptayabilmek için Mann Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Mülteci/göçmen ergenlere uygulanan öntest–sontest sonuçlarına göre benlik saygısı düzeyinin geliştirilmesinde psikoeğitim programının etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to test the impact of the assertiveness-based psycho-education program on the self-esteem of refugee/immigrant adolescents. In addition, within the scope of the study, the relationship between assertiveness and self-esteem were examined in terms of variables of immigrant and refugee adolescents' gender differences, status of continuing education and time spent in Turkey. The study group of the research consists of Syrian immigrants who are between the ages of 14-17 living in Diyarbakır. Within the scope of the study, 14 participants were reached through the relevant institutions and organizations.“Coopersmith Self-Esteem Inventory”was used to measure the self-esteem of refugee / immigrant adolescents. In the analysis of the data, Mann Whitney U was used for independent groups in the comparisons of two groups, depending on the variables of gender, length of stay in Turkey, education attendance for the mean calculation and sub-objectives. The findings which have obtained with the statistical analysis show that there is no significant effect on the level of self-esteem of immigrant/refugee adolescents according to gender and continuing education of immigrant/refugee adolescents. Furthermore, there was not any significant difference in terms of the effect of the time spent in Turkey on self-esteem. Within the scope of the research, the Mann Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank Test were used to determine the effect of the psychoeducation program on the level of self-esteem. According to the pretest-posttest results applied to refugee/immigrant adolescents, it has been revealed that the psychoeducation program has an effect on the development of self-esteem.