Hava kalitesinin çocuk yaş grubundaki solunum sistemi hastalıkları ile ilişkisi
Relationship of air quality with respiratory system diseases in chi̇ldren's age group
  1. Tez No: 679686
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGEHAN AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Bronşit, Astım, Çocuk Sağlığı, Hava Kirliliği, Halk Sağlığı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hava kirliliği, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerdeki herkesi etkileyen ölümlere ve hastalıklara yol açan önlenebilir bir çevresel faktördür. Küresel olarak 2016 yılında 4,2 milyon ölüm dış ortam hava kirliliğine atfedilmektedir. Türkiye'de hava kirleticilerinin 2009-2019 yılları arasında ortalama %3,5 artış gözlenmiş, en çok ölüm ve hastalığa sebep olan risk faktörü sıralamasında hava kirliliği 2009 da 6.sıradayken, 2019'da 5.sıraya yükselmiştir. Hava kirliliği tüm yaş gruplarını etkileyen bir çevresel faktör olmasına karşın, çocuk yaş grubu hava kirliliği ile ilgili hastalıkların dağılımından daha fazla etkilenmektedir. Buna ek olarak kirli havanın yol açtığı sağlık sorunları çocuk yaş grubunda daha ağır seyretmektedir. Temiz hava solumanın önemi giderek daha fazla anlaşılsa da, hava kirliliğinin oluşturduğu sağlık yükü de tüm yaş gruplarında ve özellikle çocuklarda giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı Zonguldak ilinde, 2019-2020 yılındaki hava kalitesi ölçüm verileri ile 2. ve 3. basamak hastanelere, solunum sistemi hastalıklarından astım, bronşit (akut veya kronik), akut bronşiolit tanılarıyla yapılan 18 yaş altı başvuruların ilişkisini değerlendirmektir. Bu ekolojik çalışmada, 2019-2020 yılında Zonguldak merkez ilçede bulunan 2 hastanenin kayıtları incelenmiştir. Bu hastanelerde ICD-10 tanı kodlarından J20- J20.9 (akut bronşit), J21-J21.9 (akut bronşiolit), J40 (bronşit akut veya kronik), J45- J45.9 (astım) herhangi birini alan 18 yaş altı tüm başvurular (n:14100) değerlendirilmiştir. Bununla beraber hava kirliliği parametrelerinden PM₁₀, PM₂.₅, CO, SO₂, NO₂ ve O₃ parametreleri T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi'nden alınmıştır. Hastane başvuruları ile hava iii kirliliği parametreleri arasındaki ilişkileri açıklamak için korelasyon analizleri yapılmıştır. Hava kirliliği parametrelerinden, PM10 için ortalama 68,9±32μg/m³ ile mart ayında en yüksek, 30,9±6,9μg/m³ ile temmuz ayında en düşük değerler kaydedilmiştir. PM2.5 için ortalama 40,5±12,2μg/m³ ile Kasım ayı en yüksek, 12,5±2,3μg/m³ile Temmuz ayında en düşük değerler kaydedilmiştir. SO2 için ortalama 25,1±10,1μg/m³ ile Aralık ayında en yüksek, 2,8±1,1μg/m³ ile Haziran ayında en düşük değerler görülmüştür. CO için ortalama 1129,5±481,1μg/m³ile aralık ayı en yüksek, 379,6±95,3μg/m³ ile Temmuz ayında en düşük değerler kaydedilmiştir. NO2 için ortalama 30,5±6,1μg/m³ile Kasım ayı en yüksek, 17,5±4,1μg/m³ ile Agustus ayında en düşük değerler kaydedilmiştir. O₃ için ortalama 55 ±9,1μg/m³ ile Temmuz ayı en yüksek, 23,3±12,2μg/m³ ile Aralık ayında en düşük değerler kaydedilmiştir. Hastane başvurularının mevsimlere göre farklılık gösterdiği; kış aylarındaki başvuruların, yaz aylarındakine göre daha fazla olduğu izlenmiştir. En yüksek başvurunun %19,1 ile Ocak ayında, en düşük başvuru da %0,8 ile Mayıs ayında izlenmiştir. Günlük toplam hastane başvuru sayıları ile günlük hava kirliliği parametrelerinden PM10, PM2.5, CO, SO2, NO2 arasında pozitif yönlü ve O₃ parametre ortalaması ile de negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Zonguldak'tahava kirliliği parametrelerinin yüksek olduğu dönemlerde çocukluk çağı solunum sistemi hastalıklarının da yüksek sayılarda görüldüğü saptanmıştır. Hava kirliliği ilişkili hastalıkların önlenmesi ve solunum yolu şikayetlerinin azalması için, hava kirliliğinin kontrol edilmesi, ulusal ve uluslararası belirlenmiş sınır değerlere uyulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Airpollution is a preventable environmental factor leading to deaths and Diseases affecting everyone in low, middle and high in come countries. Globally, 4.2 million deaths are attributed to out door air pollution in 2016. Air pollution parameters in Turkey increased by 3.5% on average between 2009 and 2019. In other words, while air pollution was in the 6th place in 2009 in the ranking of the risk factors that cause the most deaths and diseases in Turkey, it rose to the 5th place in 2019. Although air pollution is an environmental factor that affect sallage groups, the child age group is more affected by the distribution of air pollution-related diseases. However, health problems caused by polluted air are more severe in the child age group. Although the importance of breathing in fresh air is increasingly understood, the health burden of air pollution is also increasing in allage groups and especially in children. The aim of this study is to evaluate there lationship between the air Quality measurement data of 2019-2020 in Zonguldak and the admissions under the age of 18 to the second and third level hospitals with the diagnosis of asthma, bronchit (acute or chronic) and acute bronchiolitis. In this ecological study, there cords of 2 hospitals in the central district of Zonguldak in 2019-2020 were examined. In these hospitals, all under 18 years old who received any of the ICD-10 diagnostic codes J20-J20.9 (acute bronchitis), J21-J21.9 (acute bronchiolitis), J40 (bronchit acute or kronic), J45-J45.9 (asthma) applications (n: 14100) were evaluated. However, among the air pollution parameters PM10, PM2.5, CO, SO2, NO2 ve O3 parameters T.C. Taken from the Air Quality Monitoring Stations Website of the Ministry of Environment and Urbanization Correlation analyzes were conducted to explain there lation ships between hospital admissions v and air pollution parameters.