Meriye şehrinin Endülüs siyasi ve kültürel hayatındaki yeri
The place of the city of Almeria in the political and cultural life of Andalusia
  1. Tez No: 679687
  2. Yazar: NURULLAH BİRLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Meriye, Mülükü't-tavâif, Endülüs, Murâbıtlar, Almaria, Mülükü't-tavâif, Andalusia, Almoravid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Endülüs'ün güneydoğu kıyısında bulunan Meriye şehri, Müslümanlar'ın İspanya'yı fethettiğinde yarımadada mevcut olan; İşbîliye, Kurtuba, Kâdis ve Tuleytula gibi kadim şehirlerden biri değildir. Meriye, bizzat Müslümanlar tarafından imar edilen ve özellikle Mülükü't-tavâif döneminde Endülüs gündemine giren bir liman şehridir. Endülüs Emevî Emîri III. Abdurrahman tarafından sahile nazır bir tepenin üzerinde inşa edilen bir kalenin etrafında teşekkül eden şehir; coğrafi yapısı ve korunaklı limanıyla Mülükü't-tavâif ve Murâbıtlar döneminde Endülüs'ün önemli bir donanma üssü ve deniz ticaret merkezi olmuştur. Meriye şehri, XV. asırda Müslümanlar'ın Endülüs'teki hakimiyet alanının oldukça daraldığı bir dönemde Gırnata ile Mağrip arasındaki iletişimi sağlayan önemli bir geçit olmuştur. Endülüs Emevîleri döneminde temeli atılan; Mülükü't-tavâif ve Murâbıtlar döneminde siyasi ve kültürel anlamda önemli bir ilerleme kaydeden Meriye şehrindeki Müslüman hakimiyeti 895/1490 yılında Kastilya kuvvetlerinin şehri ele geçirmesiyle sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
The city of Almaria, XV. In the 17th century, when the dominance of Muslims in Andalusia was very narrow, it was an important passage that provided communication between Granada and the Maghreb. The foundation was laid during the Located on the southeast coast of Andalusia, the city of Almaria was present on the peninsula when the Muslims conquered Spain; Işbiliye is not one of the ancient cities like Cordoba, Qadis and Tuleytula. Meriye is a port city that was built by the Muslims themselves and entered the agenda of Andalusia especially during the Mülükü't-Tawaif period. Andalusian Umayyad The city formed around a castle built by Emir III. Abdurrahman on a hill overlooking the coast; With its geographical structure and sheltered harbor, it became an important naval base and maritime trade center of Andalusia during the period of Mülükü't-Tawaif and Almoravids. Andalusian Umayyads; The Muslim domination in the city of Almaria, which gained an important political and cultural momentum during the period of Mülükü't-Tawaif and Almoravids, ended in 895/1490 with the capture of the city by the Castilian forces.