العصمة عند الشيعة الإمامية
İmamiye Şia'sında masumiyet anlayışı
- Tez No: 679799
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: ismet, İmamiyye, Enbiya, imam, veliyy-i fakih, Infallibility, Imami Shiites, the Prophets, the Imamate, the Wali al-Faqih
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada İmâmiyye Şîa'sına göre 'İsmet' kavramı, delilleri, buna olan akideleri ve kimler hakkında geçerli olacağını çalıştım. İsmet kavramı ve delillerine ek olarak 'Ma'sûm'un ismetliğinin(ma'sûmiyetinin) dereceleri ve bunu kabul ve red durumlarını da beyan ettim. Bundan sonra İmamiyye Şîa'sı ve diğer İslam mezheplerinin akideleri arasındaki alaka ve benzerlikleri açıklamaya çalıştım. Ayrıca 'hilafet' meslesindeki inançlarını da ele aldım. Bu bağlamda her bir bölümde ma'sûmiyetin kimler tarafından nisbet edildiğini tek tek ele aldım. Zira İmamiye Şîa'sı, 'İsmet'i sadece peygamberlere has kılan diğer İslâmî ekollerden ayrışıp yalnız kalmaktadır. Ancak İmamiyye ise -isminden de anlaşılacağı üzere- ma'sûmiyeti kendilerince 'İmâm' olarak nitelendirdikleri kimselere isnat etmektedirler. Ve ma'sûmiyetin 'velayeti fakîh' sahibi kişiyle ilişkilendirilmesi onlarda ortaya çıkmıştır. Her konuyu tüm bölümlerde onların ifadeleri ve delilleriyle açıkladım. İmamiyye Şîa'sının tanımı, mezhepleri, gelişimi, nübüvvet meselesine dair bazı akidevî tarifleri gibi konulardaki gerekli açıklamaları her bir bölümde ekledim. Bunun yanında 'İmâmet' bahsi ve felsefesi hususunda doyurucu açıklamalarda bulundum. Son bölümde ise; modern dönem Şia muhitlerinde geniş bir tartışmaya sebep olan 'velâyet-i fakîh' meselesini ele aldım. Ve 'İsmet' kavramı çevresinde gelişen 'velâyeti fakîh' konusuna dair Şi'î merkezlerinde ve diğer İslam coğrafyalarında gelişen tartışma, kabul ve redde dair görüşleri açıkladım.
Özet (Çeviri)
In this research, I did my best to clarify the concept of infallibility and its evidence for the Imami Shiites, and to state what they believe about it and the attributes of those immaculate . I have shown with the concept of infallibility and the evidence for it, the matters in wherein the infallible are consideref as such, along with their debstes . Afterwords I gave my comment and make comparisons between their creed and the the creeds of other islamic denominations as well as what I see in duch controvertial matters with details. Ascribed infallibility The Imami Shiites are difrent from the rest of the Islamic schools in that they do not devote infallibility to the prophets only. The Imamates attribute infallibility to their imams especially to Wali al-Faqih and I stated in every topic and chapter of the chapters their words and their evidence, and I have added in each chapter what is required for clarification of the statement, such as introducing the Imami Shiites, their doctrine and their emergence, introducing some of their beliefs on the subject of prophecies, and a comprehensive statement on the issue of the Imamate and its philosophy for them. In the last chapter, I clarified the issue of guardianship of the Fakih, which has sparked deep debate among the Shiites in contemporary history, and the statement about the infallibility of the Wali al-Faqih among the Shiites and others in the Islamic arena of controversy and debate.