Laminektomi ve intervertebral disk eksizyonu ameliyatlarında, endotrakeal tüp kaf basınç monitörizasyonunun postoperatif boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve öksürük üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of endotracheal tube cuff pressure monitoring on postoperative throat pain, hoarseness, difficulty swallowing and cough in laminectomi and intervertebral disc excision surgeries
  1. Tez No: 679926
  2. Yazar: MUSA CENGİZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: UZMAN GÜLTEN ÜTEBEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kaf basıncı, laminektomi ve intervertebral disk eksizyonu, Postoperative sore throat, cough, hoarseness, difficulty swallowing, cuff pressure, laminectomy and excision of the intervertebral disc
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Genel anestezi pratiğinde ETT kaf basınçlarının 20-30 cmH2O aralığında tutulması önerilmektedir. Bu çalışmada; N2O kullanılmayan GA uygulamalarında, indüksiyon sonrası kaf basıncının 25 cmH2O olarak bir kez ayarlanması ile anestezi boyunca tekrarlayan ölçümlerle 25 cmH2O olarak ayarlanmasının; postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü insidansı yönünden karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntemler: ASA I-II grubu 80 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize 2 gruba ayrıldı. Grup I (n=40) olarak adlandırılan kontrol grubu hastalarının ETT pilot balonu genel anestezi indüksiyonunu takiben, kaf basıncı 25 cmH20 olacak şekilde hava ile şişirildi ayrıca ekstübasyon öncesi kaf basıncı değerleri de kaydedildi. Grup II (n=40) olarak adlandırılan hastaların ise anestezi indüksiyonunda kaf basınçları 25 cmH20 olacak şekilde hava ile şişirildikten sonra ameliyat boyunca 5 dakikada bir kaf basınçları ölçülerek 25 cmH20 basıncında tutuldu. Anestezi indüksiyonunda fentanil, propofol ve rokuronyum; anestezi idamesinde ise hava, oksijen, sevofluran ve remifentanil infüzyonu kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş ortalamaları, kadın erkek dağılımı, vücut kitle indeksi ortalamaları, operasyon süresi ve anestezi süresi yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Grup I ve Grup II' de derlenme odasındaki değere göre postoperatif 2.saat ve 24.saat boğaz ağrısı VAS değerleri, öksürük, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü insidansında azalma görüldü ancak gruplar arasında fark bulunmadı. Sonuç: Laminektomi ve intervertebral disk eksizyonu cerrahisinde N2O kullanılmayan GA uygulamalarında, indüksiyon sonrası kaf basıncının 25 cmH2O olarak bir kez ayarlanması ile anestezi boyunca tekrarlayan ölçümlerle 25 cmH2O olarak ayarlanmasının, postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü insidansı yönünden benzer bulduk.
Özet (Çeviri)
Objective: ETT cuff pressures are recommended to be in the range of 20-30 cmH2O in anesthesia practice. This study compares the effects of setting ETT cuff pressures at 25 cmH2O once at the begining of general anesthesia with regulating the pressures at 25 cmH2O with repeated measurements on behalf of postoperative sore throat, cough, hoarseness, difficulty swallowing. Materials and Methods: Eighty ASA I-II class patients were included in this prospective study. Patients were randomly divided into two groups. ETT cuff pressure were set to 25 cmH20 after general anesthesia induction and cuff pressure values before extubation were recorded in patients in group I (n=40). In group II (n=40) patients ETT cuff pressure were set to 25 cmH20 after intubation and controlled every 5 minutes to keep the pressure at 25 cmH2O. The same anesthetic induction and maintenance protocol were used in both groups. Anesthesia was induced with fentanyl, propofol and rocuronium, and maintained with 2%sevoflurane in mixture of %50 oxygen in air, and remifentanil infusion. Results: There was no statistically signicant difference in terms of the mean age, the distribution of men and women, mean body mass index, duration of surgery and anesthesia time between the groups (p>0,05). There were no differences between the goups with respect to sore throat, VAS scores, incidance of cough, hoarseness and difficulty in swallowing, although they were decreased in time. Conclusion: Monitoring the ETT cuff pressures is not necessary for decreasing postoperative sore throat, cough, hoarseness, difficulty swallowing incidances during laminectomy and intervertebral disc excision surgery, if N2O is not used.