II. Abdülhamid dönemi muhafız taburu: Ertuğrul Süvari Alayı
Guard battalion in period of Abdulhamid II: The Ertuğrul Cavalry Regiment
  1. Tez No: 679941
  2. Yazar: SEFA DİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Ertuğrul Süvari Alayı, Söğüt Maiyyet Bölüğü, Yıldız Sarayı, Karakeçili Yörükleri, Mızraklı Süvari Alayı, II. Abdülhamid, Ertuğrul Cavalry Regiment, Söğüt Subordinate Company, Yıldız Palace, Karakeçili Tribe, Spear Cavalry Regiment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tarihte öğrenilen her yeni bilgi bir öncesini çürütmekle birlikte kişiye veya topluma farklı bakış açıları kazandırmaktadır. Edinilen bilginin doğruluğu kaynaklar tarafından yansıtılmayıp, kanıtlanmadıkça yanlış bilinen bilgiler çoğalarak toplumda dağılmaktadır. Bunun önüne geçmek maksadıyla II. Abdülhamid dönemi muhafız taburlarından Ertuğrul Süvari Alayı'nın ele alındığı bu çalışmada askeri tarihin karanlık kalmış bir takım bölümlerine ışık tutmak, saklı bilgilerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamak amaçlanmıştır. Gelişen askeri teknolojilere rağmen Muhafız Taburları sembolik bile olsa hala varlığını devam ettirmektedir. Bu durumun sembolik bir hal alması devletin güçlü bir geleneksel yapıya sahip olduğunun aynı zamanda bir kanıtıdır. Bu geleneğin temellerine göz atarak, yakın bir dönemde teşkil edilmiş bulunan atlı birliklerin önemi gözler önüne serilmektedir. Tümdengelim yönteminin kullanıldığı tezde dönem şartları, Osmanlı askeri düzeninin geçirdiği evrim aktarılmıştır. Nitel veri toplama yöntemi kullanılarak hazırlanan bu tezde olabildiğince nesnelliğe önem verilmiştir. Bilimsel araştırmaların gereği olarak sistematik bir veri toplama amacı güdülmüştür. Temel, birincil ve ikincil kaynaklar kullanılmıştır. Osmanlı belgelerinin ihtiva ettiği bilgilere dayandırılması amaçlanan tezde belgelerin bir kısmının bulunamadığına binaen varolan bilgiler arası bağlantı çözümlemesi yapılmış ve ayrıca ikincil kaynaklar arasında çıkarım yapma yolu tercih edilmiştir. Osmanlı arşiv belgelerinin önemi tezde bir kez daha görülmekle birlikte eksik çoğu belgenin varlığı hissedilmektedir. Tarihin karanlık bir dönemi olan 31 Mart hadisesine ilişkin bulgular değerlendirilip, tez çalışmasına eklenmiştir. Bu dönemde yaşanılan ihtilaf ise dönemi anlatan anılar ve Osmanlı belgeleri yer yer çelişmiştir. Her iki bilgiye de yer verilerek, aradaki ihtilaf gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Each new piece of information learned in history refutes the previous one and gives different perspectives to the person or society. Unless the accuracy of the information obtained is not reflected and proven by the sources, the wrongly known information will multiply like a virus and disperse in the society. In order to prevent this, II. In this study, which we publish the Ertuğrul Cavalry Regiment, one of the guard battalions of the Abdülhamid period, it is aimed to shed light on some obscure parts of military history and to bring the hidden information to light. Despite the developing military technologies, the Guard Battalions still exist, even if it is symbolic. The fact that this situation has become symbolic is also a proof that the state has a strong traditional structure. By taking a look at the foundations of this tradition, the importance of the cavalry units formed in the recent period is revealed. In the thesis in which the deductive method is used, the conditions of the period and the evolution of the Ottoman military order are explained. In this thesis, which was prepared by creating a qualitative thesis, objectivity was given importance as much as possible. As a requirement of scientific research, a systematic data collection was aimed. Basic, Primary and Secondary sources were used. In the thesis, which is aimed to be based on the information contained in the Ottoman documents, the way of performing meaning analysis from the information and making inferences between secondary sources was preferred due to the fact that some of the documents could not be found. Although the importance of Ottoman archival documents is seen once again in our thesis, the existence of many missing documents is felt. The findings of the March 31 event, which is a dark period in history, were evaluated and added to our thesis. The conflict experienced in this period was sometimes contradicted by the memories of the period and the Ottoman documents. By including both information, it is also aimed to reveal the conflict between them.