Sığırların oküler yassı hücreli karsinomlarında apoptoz ve otofajinin immunohistokimyasal yöntemlerle belirlenmesi
Determination of apoptosis and autophagy in cattle ocular squamous cell carcinomas by immunohistochemical methods
- Tez No: 679944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN KARAKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Sığır, oküler yassı hücreli karsinom, histopatoloji, immunohistokimya, apoptoz, otofaji, Bovine, ocular squamous cell carcinoma, histopathology, immunohistochemistry, apoptosis, autophagy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Oküler yassı hücreli karsinom olgusu Kars'ta sığırlarda en fazla görülen neoplazilerdendir. Bu çalışmada 2012-2021 yılları arasında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma Hastanesine getirilen 45 adet oküler yassı hücreli karsinomlu sığırdan alınan neoplastik kitleler çalışma materyali olarak kullanıldı. Alınan kitlelerin birbirinden farklı büyüklüklerde olduğu ve kanamalı, ülseratif bir eksudatla kaplı, karnabahar ya da papillomatoz şekilli oldukları gözlendi. Alınan kitleler histopatolojik inceleme amacıyla hematoksilen-eozin ile boyandı. Histopatolojik değerlendirme sonucunda epidermisten dermise doğru atipik keratinositlerin farklılaşmasıyla karakterize neoplastik oluşumlar olduğu tespit edildi. Eozinofilik sitoplazmalı, buzlu cam görünümde değişik boyutlarda hücrelerden oluşan tümör adacıkları ile bu adacıkların merkezinde keratin incilerinin bulunduğu saptandı. Vakalar, tümör incilerinin yoğunluğu ve sayısı ile pleomorfizim durumlarına göre iyi diferensiye, orta diferensiye ve kötü diferensiye olmak üzere üç gruba ayrıldı. Bunlar dışında mitotik aktivitede diferensiyasyon derecesini etkileyen diğer bir faktör olduğu belirlendi. Oküler yassı hücreli karsinom olgusunda apaptoz ve otofajinin rolünü belirlemek için, apoptoz markeri olarak Kaspaz-3 ve AIF, otofaji markeri olarakta LC3B boyandı. Boyamalar sonucunda Kaspaz-3 ve LC3B boyamalarında, diferensiyasyon derecelerine göre ayrılmış gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenirken, AIF immunohistokimyasal değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak yapılan histopatolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeler sonucunda sığırların oküler yassı hücreli karsinom vakalarında kaspaz bağımlı bir apoptozun, kaspaz bağımsız apoptozdan daha baskın olduğunu ve otofaji ile apoptozun tümör agresifliğinde ve ilerlemesinde ortak bir rol oynayabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Ocular squamous cell carcinoma is one of the most common neoplasms in cattle in Kars. In this study, neoplastic masses taken from 45 cattle with ocular squamous cell carcinoma brought to Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine Research Hospital between 2012-2021 were used as study material. It was observed that the masses were of different sizes, bleeding, covered with an ulcerative exudate, and were in the shape of cauliflower or papillomatosis. The masses were stained with hematoxylin-eosin for histopathological examination. Histopathological evaluation revealed neoplastic formations characterized by differentiation of atypical keratocytes from the epidermis to the dermis. Tumor islets consisting of eosinophilic cytoplasm, ground glass-like cells of different sizes and keratin pearls were found in the center of these islets. The cases were divided into three groups according to the density and number of tumor pearls and their pleomorphism status as well-differentiated, moderately differentiated and bad-differentiated. Apart from these, it was determined that there is another factor affecting the degree of differentiation in mitotic activity. In order to determine the role of apoptosis and autophagy in ocular squamous cell carcinoma, Caspase-3 and AIF as apoptosis markers and LC3B as autophagy markers were stained. As a result of the staining, a statistically significant difference was observed between the poorly differentiated and good and moderately differentiated groups in Caspase-3 and LC3B staining, while there was no significant difference between the groups in the AIF immunohistochemical evaluation. In conclusion, histopathological and immunohistochemical evaluations suggested that a caspase-dependent apoptosis is more dominant than caspase-independent apoptosis in ocular squamous cell carcinoma cases of cattle, and that autophagy and apoptosis may play a common role in tumor aggressiveness and progression.