Evaluation of mechanical and optical properties of different CAD-CAM materials after gastric acid exposure
Farklı CAD-CAM materyallerinin gastrik aside maruz bırakılmasının ardından mekanik ve optik özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 679946
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR KURSOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Blumia nervoza, Gastrik asit, Yapay tükürük, CAD-CAM materyalleri, Blumia nervosa, Gastric acid, Artificial saliva, CAD-CAM materials
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Çalışmanın amacı, farklı bakış açısıyla kurgulanmış blumia nervoza (BN) ve kontrol koşulları altında üç farklı CAD-CAM materyalinin optik ve mekanik özelliklerindeki değişikliklerin gözlemlenmesidir. A1 renk ve yüksek ışık geçirgenliğine (HT) sahip olarak seçilen örnekler (N=120) [IPS e.max CAD (E), Celtra Duo CAD (C), Ceramill Zolid HT+ PS (Z)] 1,5 mm kalınlığa kadar zımparalanmıştır ve 3 basamaklı Optra Fine ağız içi cilalama kiti ile cilalanmıştır. Örnekler 6 alt gruba ayrılmıştır (n=18), topografi değerlendirmeleri için her alt gruptan 2 örnek seçilmiştir. BN hastalarının beş yıllık gastrik aside maruz kalma süresi 486.5 saat olarak hesaplanmıştır. Blumik alt gruplar BN solüsyonunda (pH=1.6), kontrol alt grupları ise yapay tükürükte (pH=7) bekletilmiştir. Renk ve translusensi değişimi (∆E, ∆TP) spektrofotometre ile, yüzey pürüzlülüğü değişimi (∆Ra) kontakt profilometre ile, yüzey mikro sertliği ve kırılma tokluğu değişimleri (∆VHN, ∆KIc) Vickers sertlik ölçme cihazı ile, ve yüzey topografisindeki değişiklikler taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve 3 Boyutlu Optik Profilometre ile incelenmiştir. Z örneklerinin blumik alt grubunun ∆Ra değeri kontrol alt grubundan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.004). Kontrol solüsyonu E örneklerinin VHN değerini blumik solüsyona göre anlamlı derecede daha fazla artırmıştır (p=0.000). Blumik solüsyon C örneklerinin VHN değerini ve E ve Z örneklerinin KIc değerlerini kontrol solüsyonuna göre anlamlı derecede daha fazla azaltmıştır (p=0.000, p=0.000, p=0.000). Üç materyalin blumik alt gruplarının ∆E değerleri kontrol alt gruplarına göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.000, p=0.000, p=0.000). Blumik solüsyon, E ve Z örneklerinin TP değerini kontrol solüsyonuna göre anlamlı derecede daha çok düşürürken (p=0.000, p=0.000), kontrol solüsyonu C örneklerinin TP değerini blumik solüsyona göre anlamlı derecede daha fazla değiştirmiştir (p=0.000). Blumik olmayan hastalarda en stabil materyal seçiminin Ceramill Zolid HT+ PS olduğu ve bunu IPS e.max CAD'in takip ettiği görülmüştür. BN simülasyonunda üç materyalin de mekanik özellikleri yeterli bulunmuştur fakat IPS e.max CAD ve Celtra Duo CAD'in renk stabiliteleri Ceramill Zolid HT+ PS'ye göre daha üstün bulunmuştur. Blumik hastalarda Ceramill Zolid HT+ PS'nin yüksek renk değişikliği göstermesi ön bölgede kullanımını kısıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim was observation of changes in optical and mechanical characteristics of CAD-CAM restorative materials under the well-established blumia nervosa (BN) and control conditions. Three different CAD-CAM materials chosen as A1 shade and high translucent (HT) [IPS e.max CAD (E), Celtra Duo CAD (C), Ceramill Zolid HT+ PS (Z)]. All samples (N=120) with 1.5 mm were polished with 3 step Optra Fine Intra Oral Polishing Kit. Samples were distributed into 6 subgroups (n=18), 2 samples from each group were chosen for topography evaluations. The exposure time was 486.5 hours to simulate patients who have BN for five years. Blumic subgroups were stored in BN solution with 1.6 pH and control subgroups were stored in artificial saliva with 7 pH. Measurements were done for parameters as color and translucency change (∆E, ∆TP) by spectrophotometer, surface roughness change (∆Ra) by contact profilometer, surface microhardness and fracture toughness change (∆VHN, ∆KIc) by Vickers hardness device, and surface topography by scanning electron microscope and 3D optical profilometer. As a result, the ∆Ra value of Z samples exposed to blumic solution was significantly higher than those exposed to control solution (p=0.004). Control solution significantly increased the VHN of E samples more than blumic solution (p=0.000). Blumic solution significantly decreased the VHN of C samples (p=0.000) and KIc of E and Z samples more than control solution (p=0.000, p=0.000). The ∆E after the blumic solution exposures were significantly higher than the control solution exposures among three materials (p=0.000, p=0.000, p=0.000). Blumic solution significantly decreased the TP of E and Z samples more than control solution (p=0.000, p=0.000), while control solution changed the TP value on C samples more than blumic solution (p=0.000). In non-blumic patients, Ceramill Zolid HT+ PS was found as the most stable material choice, and then IPS e.max CAD follows as the second stable material. In blumic patients, all materials' mechanical properties were found sufficient, but color stabilities of IPS e.max CAD and Celtra Duo CAD were superior to Ceramill Zolid HT+ PS. In blumic patients, high color change of polished Ceramill Zolid HT+ PS restricted its use at anterior region.