CAD/CAM sistemleriyle üretilmiş iki yarı saydam, monolitik zirkonya restorasyonun klinik uyumlama prosedürlerinin materyalin optik ve mekanik özelliklerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of clinical adaptationprocedures of two translucent, monolithic zirconium restoration manufacturedwith the use of CAD/CAM systems on the optical and mechanical properties of thematerial
- Tez No: 728597
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİP DENİZOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN ORKUN OLCAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: monolitik zirkonya, klinik uyumlama, yüzey pürüzlülüğü, bükülme dayanımı, monolithic zirconium, clinical adjustment, surface roughness, flexural strength
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışma monolitik zirkonya restorasyonlara uygulanan yüzey işlemlerinin materyalin optik ve mekanik özelliklerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütüldü. Materyal ve Metod: Çalışmada %4 mol itriyum oranına sahip, 4.nesil, Katana Super Translucent Multi Layered Zirconia® (STML) (Kuraray Noritake GmbH, Hattersheim, Germany) ve %5 mol itriyum oranına sahip, 3.nesil, Katana Ultra Translucent Multi Layered Zirconia® (UTML) monolitik zirkonya bloklar kullanıldı. Örnekler ISO 6872 standardına uygun olarak disk şeklinde üretildi. Sinterizasyon sonrasında çapları 15 mm, kalınlıkları 1.2 mm (aşındırma yapılacak örnekler 1.3 mm) olacak şekilde CAD/CAM üretim tekniği kullanılarak hazırlandı. Elde edilen örnekler rastgele üç gruba (sinterize, aşındırma, aşındırma- polisaj) ayrılarak yüzey işlemleri uygulandı. Örneklere 134°C sıcaklıkta, 2 bar buhar basıncı ile otoklavda 1 saat yaşlandırıldı. Yaşlandırma sonrası tüm örneklerin TP ve Ra değerleri saptandı, taramalı elektron mikroskobu incelemeleri yapıldı ve üç top üzerinde iki eksenli bükülme dayanımı testi uygulandı. Veriler Kruskal Wallis testi ve Mann Whitney U testi ile değerlendirildi. Bulgular: UTML ve STML gruplarının her iksinde de, sinterize alt grupların bükülme dayanımının, aşındırma ve aşındırma- polisaj alt gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi. UTML ve STML gruplarının her ikisinde de aşındırma işleminin yüzey pürüzlüğünü arttırdığı, polisaj işleminin ise yüzey pürüzlülüğünü anlamlı derecede azalttığı görüldü. TP değeri, STML ve UTML gruplarında aşındırma ve aşındırma- polisaj işlemleri sonrası istatistiksel düzeyde anlamlı derecede değişmedi. Sonuç: Klinik uyumlama prosedürlerinin monolitik zirkonyanın yüzey pürüzlülüğünü ve bükülme dayanımını etkilediği, translusens özelliklerini ise etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this in vitro study, it was aimed to examine the effect of surface treatments applied to monolithic zirconium restorations on the translucency, surface roughness, surface topography and bending strength of the material. Materials and methods: In accordance with ISO 6872, a total of 126 samples of 15mm in diameter and 1.2mm (group to be grinded- 1.3mm) in thickness, were prepared in disc form from monolithic zirconium with two different yttrium ratios using Computer-aided design (CAD) and Computer-aided manufacturing (CAM). The samples obtained from STML and UTML blocks were randomly divided into three groups (sintered, etched, etched-polished) and surface treatments were applied. The samples were aged in an autoclave at 134°C, under 2 bar pressure, for 1 hour, then translucency parameters, surface roughness values were determined, scanning electron microscope (SEM) images were taken and biaxial flexural strength test was performed on three balls. Data were evaluated with Kruskal Wallis test and Mann Whitney U test with Benjamini-Hochberg correction. Results: Comparing the subgroups for each of the STML and UTML groups, it was determined that the sintered subgroup had statistically significantly higher flexural strength than the grinding and grinding-polishing subgroups. In both the STML and UTML groups, griding increased the surface roughness, while polishing significantly decreased the surface roughness. In terms of other measures, no statistically significant difference was found between the STML and UTML groups. Conclusion: It was determined that the clinical adaptation procedures affected the surface roughness and bending strength of monolithic zirconium and did not affect. the translucency parameter.