İş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki uygulamaların işgörenlerin kuruma güvenlerine etkisi üzerine bir araştırma: Gıda işletmesinde bir uygulama
A research on the effect of the occupational safety and health practices on the confidence of employees to the firm: An application on a food producer
- Tez No: 679960
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İSG Uygulamaları, Kuruma Güven, Örgütsel Güven, OHS Practices, Trust in Institution, Organizational Trust
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırma iş sağlığı güvenliği kapsamındaki uygulamaların işgörenlerin kuruma güvenleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Katılımcıların büyük kısmının İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimi aldığı, aldıkları eğitimi yeterli gördükleri, işlerinin getirdiği tehlikeleri bildikleri ve iş kazası ya da meslek hastalığı durumunda haklarının neler olduğunu bildikleri gözlemlenmiştir. Öte yandan katılımcıların büyük çoğunluğu iş güvenliği konusunda yeteri özeni göstermekte, bu konuda işveren ve çalışan sorumluluklarını bilmekte ve güncellenen yönetmelikleri takip etmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde katılımcıların büyük çoğunluğunun iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalıklarının olduğu gözlemlenmiştir. Sosyo-demografik değişkenlerle kuruma güven arasındaki ilişki değerlendirildiğinde ise, eğitim durumuna göre kuruma güven düzeyinin anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Eğitim düzeyi ilköğretim düzeyinde olan katılımcıların kuruma güven düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to evaluate the effects of the practices within the scope of occupational health and safety on the employees' trust in the institution. It was observed that most of the participants received Occupational Health and safety (OHS) training indicated that the training they received was sufficient, know the dangers of their work and what their rights in case of work accident or occupational disease. On the other hand, the majority of the participants pay sufficient attention to occupational safety, know the responsibilities of the employer and employee in this regard and follow the updated regulations. In general, it was observed that the majority of the participants are aware about occupational health and safety. As for the socio-demographic characteristics and trust the institution, it was seen that the level of trust the institution showed a significant difference according to education level. It was observed that the participants whose education level was at the primary education level had a higher level of trust in the institution.