Yapay zekâ perspektifiyle vergi incelemesi
With artificial intelligence perspective tax inspection
- Tez No: 679962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ (YZ), Vergi, Vergi İncelemesi, Vergi Kaçakçılığı, Muhasebe, Kayıtdışı Ekonomi, Artificial Intelligence (AI), Tax, Tax Inspection, Tax Evasion, Accounting, Informal Economy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu çalışmanın konusu, vergi idaresi (devlet) tarafından mükellef veya vergi sorumluları nezdinde yapılan vergi incelemesi fiilinin, bilimsel çalışmaların en önemlisi ve son basamağı olarak ifade edilen Yapay Zekâ perspektifiyle, diğer bir değişle teknolojisiyle ele alınmasını içermektedir. Amacımız, vergi idaresi (vergi denetimi) bünyesinde kurulması düşünülen Yapay Zekâ teknolojisi ile etkin, verimli ve eş (cari) zamanlı bir vergi incelemesi gerçekleştirebilmek; vergi kayıp ve kaçakçılığını minimize ederek, kayıtdışı ekonomi alanını azaltmak ve bunun sonucunda kayıtlı ekonomi alanının artırılmasına katkı sağlamaktır. Bu çalışmanın sonunda, Yapay Zekâ teknolojisinin, günümüz dünyasında ve özellikle de ülkemizde vergi denetimi alanında kullanılabilmesinin mümkün olduğunu ve gelecekte de bu teknolojinin güçlenerek devam edeceği ve netice olarak devletin ve toplumsal hayatının her alanına yayılacağı bilimsel çalışma ve kaynaklarla tespit edilmiştir. Ayrıca, Yapay Zekâ teknolojisinin çağımızda hızla ilerlediği, her türlü mal ve hizmetlerin, hatta insanoğlunun bilgi ve veri havzasına dâhil edildiği, nüfusun ve vergi mükellef sayısının geometrik dizi şeklinde arttığı ve piyasa ekonomisinin bu teknolojiyi her geçen gün aktif olarak kullandığı düşünüldüğünde, bu teknolojinin vergi idaresi tarafından vergi incelemelerinde hayata geçirilmesinin bir zorunluluk geldiği, bu çalışma ile bir kez daha vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study includes the handling of the tax inspection act by the tax administration (state) before the taxpayer or tax responsible, with the perspective of Artificial Intelligence, which is expressed as the most important and last step of scientific studies, in other words, technology. We aim to carry out an effective, efficient and simultaneous (current) timely tax inspection with Artificial Intelligence technology, which is planned to be established within the tax administration (tax audit); To reduce the area of informal economy by minimizing tax loss and evasion and as a result, to contribute to increasing the area of the formal economy. At the end of this study, it has been determined by scientific studies and resources that it is possible to use Artificial Intelligence technology in the field of tax auditing in today's world and especially in our country and that this technology will continue to gain strength in the future, and as a result, it will spread to all areas of the state and social life. In addition, considering that Artificial Intelligence technology is advancing rapidly in our age, all kinds of goods and services, even human beings are included in the information and data basin, the population and the number of taxpayers increase in the form of a geometric series, and the market economy uses this technology actively day by day. In this study, it has been emphasized once again that it is a necessity to be implemented in tax inspections.