Elektronik ticaret alanındaki doktora tezlerinin sistematik bir incelemesi
A systematic review of doctoral dissertations in the field of electronic commerce
- Tez No: 995650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Doktora Tezleri, Literatür Analizi, Elektronik iş, Mobil ticaret, Sanal işletmeler, Electronic Commerce, Doctoral Dissertations, Literature Analysis, Electronic business, Mobile commerce, Virtual enterprises
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen ve hızlı bir şekilde kullanılmaya geçilen gelişmeler neticesinde, küresel ticaretin geleneksel sınırlarını ortadan kaldırarak elektronik ticareti (e-ticaret) küresel modern ekonomik sistemin en dinamik unsuru haline getirmiştir. Türkiye'de de dijital altyapının güçlenmesi ve tüketici alışkanlıklarının evrilmesiyle birlikte, hem elektronik ticaret hacminde hem de akademi dünyasının bu alana yönelik ilgisinde eş zamanlı bir ivmelenme gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'de“İşletme”ana bilim dalı altında yürütülen elektronik ticaret odaklı doktora çalışmalarının tarihsel gelişim seyrini, tematik yoğunlaşmalarını ve metodolojik mimarisini bütüncül bir perspektifle analiz etmektir. Araştırmanın evrenini, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 1999-2025 yılları arasında“İşletme”konu başlığı ve“Elektronik Ticaret”dizini altında taranan, tam metin erişime açık doksan yedi adet doktora tezi oluşturmaktadır. İlgili veri tabanında erişim izni bulunmayan sekiz çalışma ise kapsam dışı bırakılmıştır. Çalışmada, tespit edilen tezler üzerinde sistematik doküman incelemesine dayalı nitel bir analiz süreci yürütülmüştür. Elde edilen veriler; çalışmaların yayımlandığı yıllar, bağlı bulundukları üniversite ve enstitüler, danışman unvanları, benimsenen araştırma yöntemleri, veri toplama araçları, örnekleme teknikleri, dizinler, anahtar kelimeler, başlıklarda geçen kelimeler ve odaklanılan sektörler gibi çok boyutlu parametreler çerçevesinde incelenmiştir. Analiz sonuçları, Türkiye'deki elektronik ticaret literatürünün ağırlıklı olarak tüketici davranışları, güven, satın alma niyeti, teknoloji kabulü ve dijital pazarlama stratejileri ekseninde yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Buna karşın, stratejik öneme sahip sınır ötesi elektronik ticaret (e-ihracat), işletmeler arası ticaret (B2B), yapay zeka, metaverse, sürdürülebilirlik ve blokzincir gibi yenilikçi teknoloji uygulamalarının akademik çalışmalarda doktora düzeyinde henüz sınırlı düzeyde ele alındığı tespit edilmiştir. Metodolojik açıdan ise literatürde kolayda örnekleme ve anket tekniğine dayalı nicel yöntemlerin belirgin bir hakimiyeti olduğu, buna mukabil nitel, karma ve deneysel desenlerin daha az tercih edildiği görülmüştür. Bu çalışma, Türkiye'deki elektronik ticaret literatürünün mevcut olgunluk seviyesini, güçlü yönlerini ve mevcut araştırma boşluklarını somut verilerle görünür kılarak, gelecekte yapılacak akademik çalışmalar için stratejik bir referans kaynağı ve yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid developments and adoption of information and communication technologies in the first quarter of the twenty-first century, electronic commerce (e-commerce) has become the most dynamic element of the global modern economic system by eliminating the traditional borders of global trade. In Turkey, with the strengthening of the digital infrastructure and the evolution of consumer habits, a simultaneous acceleration has been observed in both the volume of electronic commerce and the interest of the academic world in this field. The main purpose of this research is to analyze the historical development course, thematic concentrations, and methodological architecture of electronic commerce-focused doctoral studies conducted under the“Business Administration”department in Turkey from a holistic perspective. The population of the research consists of ninety-seven doctoral theses with open full-text access, scanned under the“Business Administration”subject heading and“Electronic Commerce”index in the Council of Higher Education National Thesis Center database between the years 1999-2025. Eight studies without access permission in the relevant database were excluded from the scope. In the study, a qualitative analysis process based on systematic document review was conducted on the identified theses. The obtained data were examined within the framework of multi-dimensional parameters such as the years the studies were published, the universities and institutes they were affiliated with, advisor titles, adopted research methods, data collection tools, sampling techniques, indices, keywords, words appearing in titles, and focused sectors. The analysis results reveal that the electronic commerce literature in Turkey predominantly concentrates on the axis of consumer behaviors, trust, purchase intention, technology acceptance, and digital marketing strategies. On the other hand, it has been determined that innovative technology applications such as cross-border electronic commerce (e-export), business-to-business trade (B2B), artificial intelligence, metaverse, sustainability, and blockchain, which have strategic importance, are still addressed at a limited level in academic studies at the doctoral level. From a methodological perspective, it was observed that there is a distinct dominance of quantitative methods based on convenience sampling and survey techniques in the literature, whereas qualitative, mixed, and experimental designs are less preferred. By making the current maturity level, strengths, and existing research gaps of the electronic commerce literature in Turkey visible with concrete data, this study offers a strategic reference source and roadmap for future academic studies.