Neoliberal yönetimsellik döneminde borçlanma ve Türkiye (2000-2019)
Barrowing in the age of neoliberal govermentality and Turkey (2000-2019)
  1. Tez No: 679968
  2. Yazar: EMRE SEZER CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN NACAR KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı borçları, kamu borçları, neoliberal yönetimsellik, borçlu bireyin inşaası, biyopolitika, Household debts, government debts, neoliberal governmentality, building the debtor individual, biopolitics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada bireyin ve hanehalkı borçlarının altında yatan sebepler araştırılmıştır. Bu amaçla, ilk olarak borcun altında yatan ahlaki sebepler ve borçlu birey inşası üzerinde durulmuştur. Bireyin borçlanma durumu ve bu durum sonucunda ortaya çıkan borç ahlakı, borçlanma üzerinden sömürü, borçlu ve alacaklı arasındaki tahakküm (baskı) yöntemleri, son olarak da yönetimsellik gibi kavramlar tartışılmıştır. İkinci bölümde ise söz konusu tüm bu ilişki ve kavramlar üzerinden neoliberal ekonomi politikasının borçlanma ile olan ilişkileri ve neoliberal bakışa borçlanma üzerinden tartışılması yapılmıştır. Bu kapsamda Foucault'nun ileri sürdüğü neoliberal yönetimsellik kavramı ve bu kavram çerçevesinde borç-iktidar ve borç-piyasa ekonomisi ilişkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise 2000-2019 yılları arasında Türkiye'de borçlanmanın gelişimi ve seyri irdelenmiştir. Türkiye'de neoliberal yönetimsellik çerçevesinde bireyin ve hanehalkının içinde bulunduğu borçluluk durumu, bu duruma yol açan sebepler, sonuçları itibarıyla birlikte konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Türkiye'de borçlanma durumunu gösteren sayısal analizlerden ve grafiklerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the underlying causes of individual and household debts were researched. viislamcıvii purpose, In the first chapter, moral reasons underlying debt and the building of individual in debt were elaborated on. The individual's indebtedness and the resulting debt morality, exploitation through debt, tyranny (pressure) methods between debtor and creditor and lastly concepts such as managerial were discussed. In the second chapter, through these relationships and concepts, discussion of debt of neoliberal economic policy was argued about. In this context, Foucault's concept of Neoliberal governmentality debt- power and debt-market economy relations within the framework of this concept were accounted for. In the third chapter, development and progress of the debt in Turkey between the years of 2000-2019 were examined. Within the framework of neoliberal governance state's obligitaion of creating a market and indebtedness of household-individual with its results related to this obligitaion and suitable reasons for this situation were set forth with the consequences. For these purposes, graphics and numerical analysis showing the debt situation in Turkey were used.