Yeni bir kamusal alan olarak internet: Ekşi Sözlük'te Avrupa Birliği tartışmaları
Internet as a new public sphere European Union discussions inEkşi Sözlük
- Tez No: 679969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Journalism, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Avrupa Birliği, Kamusal Alan, Ekşisözlük, Internet, European Union, Public Sphere, Ekşisözlük
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kamusal alan kavramı oldukça eskiye dayanmaktadır. Kamusal alanlar, toplumsal dönüşümlerin yaşanması ile birlikte büyük değişimlere uğramıştır. Kamusal alan kavramı düşünüldüğünde, agoralar, salonlar ve kahvehaneler tarihsel süreçte önem kazanmıştır. Günümüzde ise internet bu kavram ile özdeşleşmeye başlamıştır. 21. Yüzyıl ile birlikte, internet etkisiyle şekillenen sosyal medya platformları, alternatif kamusal alan olmaktan çıkarak en gözde kamusal alanlar haline gelmiştir. Bu alanda yapılan paylaşımlar ülkelerin ve toplulukların kaderini değiştirecek kadar önemli bir duruma evrilmiştir. İnternet sözlükleri, son yıllarda diğer sosyal ağların gelişmesi ve kullanıcı sayılarının artması sonucu pöpüleritesini yitirmeye başlasa da,“Ekşisözlük”uzun senelerdir Türkiye'deki bireylerin özgür bir şekilde düşüncelerini ifade edebildiği bir sosyal platform olmayı başarmıştır. Etkisi ve geçerliliği günümüzde sürmektedir. Ekşisözlük, sosyo-ekonomik düzeyi çeşitli statü ve meslek gruplarındaki bireylerin herhangi bir sansüre uğramadan, düşüncelerini paylaşabildikleri sosyal mecralardan biridir. İfade özgürlüğünün gelişimine katkı sağlayan bu platform, çalışmada detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmaya yön veren bir diğer başlığı ise Avrupa Birliği oluşturmaktadır. Avrupa Birliği, ülkemizin uzun yıllar boyunca içerisinde olmayı arzu ettiği politik bir birliktir. Tarihsel süreçte birçok kez birlik ve Türkiye arasında etkileşimlerde bulunulmuştur. Ancak bu birlik içerisinde olmanın ülkemize fayda mı yoksa zarar mı getireceği noktasında pek çok tartışmanın varlığı da söz konusudur. Yapılacak olan bu tez kapsamında, öncelikle yeni iletişim teknolojisi olarak internet ve sağladığı olanaklar ele alınacaktır. Daha sonra, kamusal alan kavramı ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yer aldığı konular ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Bu değerlendirmeler eşliğinde, Ekşisözlük adlı internet sözlüğünde Avrupa Birliği ile ilgili girilen entryler irdelenecektir. Bu entyler içerisinden sözlük içerisindeki şukela modu kullanılarak fazla beğeni sayısı alanlar tespit edilecek, incelenecek ve yapılan tartışmalar üzerinden değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of public space goes back to very old times. Public spaces have undergone great changes with the occurrence of social transformations. Considering the concept of public space, agoras, halls and coffeehouses have gained importance in the historical process. Today, the internet has begun to identify with this concept. With the 21st century, social media platforms, shaped by the influence of the internet, have become the most popular public spaces, rather than being an alternative public space. Sharing in this area has evolved to such an extent as to change the fate of countries and communities. Internet dictionaries, development of other social networking in recent years and the need to start to lose its popularity, the result of the increase in number of users,“Ekşisözlük”many years for free individuals in Turkey somehow has managed to become a social platform to express their thoughts. Its effect and validity continues today. Ekşisözlük, socio-economic level is one of the social channels in which individuals in various statuses and professions can share their thoughts without any censorship. This platform, which contributes to the development of freedom of expression, is discussed in detail in the study. Another topic that directs the study is the European Union. The European Union is a political union that our country desires to be in for many years. There have been many times in the historical process interactions between the Union and Turkey. However, there is also a lot of discussion about whether being in this union will benefit or harm our country. Within the scope of this thesis to be made, first of all, the internet and its possibilities will be discussed as the new communication technology. Later, the concept of the public sphere and issues involving relations between the European Union and Turkey will be examined in detail. Accompanied by these evaluations, entries in the European dictionary called Ekşisözlük will be examined. Among these enty, liked ones will be examined and evaluations will be made through discussions.