İş ilişkisinde işçinin kişisel verilerinin korunması
Protection of worker's personal data in employment relation
- Tez No: 680020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK BARIŞ MUTLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, İş Hukuku, İşçi, İş İlişkisi, İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması, Protection of Personal Data, Labour Law, Employee, Employment Relationship, Protection of Worker‟s Personal Data
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Teknolojinin ilerlemesi ve veri akışının kolaylaşması ile birlikte, kişisel verilerin korunmasının da önemi giderek artmaktadır. İş sözleşmesinin doğası gereği işçinin işverene olan hukuki/ekonomik bağımlılığı, iş ilişkilerinde kişisel verilerin ayrıca korunması ihtiyacını doğurmaktadır. İş ilişkisinde işveren, işçinin kendisine olan bağımlılığından faydalanarak işçinin kişisel verilerini ölçüsüz ve hukuka aykırı olarak işleyebilmektedir. Ulusal ve uluslararası mevzuatta kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeler mevcuttur. Türkiye‟de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 07.04.2016 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun‟da genel düzenlemeler yer almakta olup doğrudan iş ilişkilerini düzenleyen hükümler mevcut değildir. İşçinin kişisel verileri bu çalışmamızda KVKK, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6098 sayılı TBK‟nın hizmet ilişkilerine dair hükümleri çerçevesinde incelenmiştir. İşçinin kişisel verilerinin hangi hukuka uygunluk nedenleri mevcut olduğunda ve hangi şartlarla işlenebileceği açıklanmıştır. Veri koruma hukukunun genel ilkeleri iş hukuku açısından değerlendirilmiştir. İşverenin hukuka aykırı veri işleme faaliyetinde bulunduğu ve uygulamada en çok karşılaşılan veri elde etme yöntemleri detaylı olarak incelenmiştir. Son olarak, kişisel verileri hukuka aykırı şekilde işlenen işçinin başvurabileceği hukuki yollara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data is becoming increasingly important along with the ease of technological progress and data flow. The dependency relationship between the employee and the employer established due to the nature of the labour contract, make the need to protect the personal data of the employee important. In employment relation, the employer can take the advantage of the dependency of the employee to process the personel data of the employee beyond measure and contrary to law. There are regulations regarding the protection of personal data in national and international legislations. In Turkey, The Law on the Protection of Personal Data was officially published on April 7th 2016. Even though the recent legislation contains general regulations, it does not include direct regulations for employment relation. In this study, the protection of personal data of the employee has been examined within the framework of the provisions of the Law No. 6698, Turkish Labour Code and Turkish Code of Obligations. It has been explained under which case of legal grounds and under what conditions the personal data of the employee can be processed. General principles of data protection law has been evaluated in terms of labour law. The employer‟s illegal data processing activities and the most common data acquisition methods have been examined in detail. Last chapter of thesis reserved to legal actions that employee can apply, whose personal data has been processed contrary to law.