Nakoleia kenti Eski Yunanca ve Latince yazıt kataloğu
Catalogue of Ancient Greek and Latin inscription at Nakoleia
  1. Tez No: 680055
  2. Yazar: HAVVA NUR ALTINBIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. EDA AKYÜREK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Nakoleia, Seyitgazi, Phrygia, Eski Yunanca ve Latince yazıtlar, katolog, Nakoleia, Seyitgazi, Phrygia, Ancient Greek and Latin inscriptions, catalogue
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bugün Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesi olarak bilinen yerde Antik Dönem'de“Nakoleia”antik kenti kurulmuştu. Bu kent Phrygia Bölgesi'nin kentlerinden biridir. Kente dair özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bilgiler elimize geçmiştir. Daha önceki dönemlere ait bilgilerimiz kısıtlıdır. Kent antik dönemde Eskişehir'den Dinar'a giden önemli bir yol güzergâhının üzerinde bulunmakta idi. Bu kentin Roma İmparatorluğu'na bağlı birçok önemli çiftlik işletmesinin yönetim merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Geç Antikçağ'da bu kentin yakınında orduya ait bir garnizon bulunmaktaydı. Nakoleia kentinin çok geniş bir teritoryumunun olduğu anlaşılmaktadır. Bu geniş arazilerde de isimleri bilinmeyen birçok kırsal yerleşim olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Nakoleia kentinde ve teritoryumunda bulunmuş olan Eski Yunanca ve Latince dağınık biçimde yayımlanmış olan yazıtlar bir araya getirilmiş ve ileride yapılacak araştırmalar için bir kaynak teşkil edecek epigrafik bir katolog oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The ancient city of“Nakoleia”is situated today at Seyitgazi district of Eskişehir province, which is one of the cities of the Phrygian Region. As for city, we have enough information from the Roman and Byzantine periods, whereas our knowledge for the previous periods is quite restricted. The city was located on an important route leading from Eskişehir to Dinar in antiquity. It is understood that this city was the administrative center of many imperial estates. In the late antiquity, there was a garrison near this city. It is understood that the city of Nakoleia had a very large territory. It is seen that there are many rural settlements whose names remain unknown today in this large territory. In this study, ancient Greek and Latin inscriptions found at Nakoleia and its surrounsings have been compiled and a catalogue work has been accomplished, which will obviously serve as a handbook for further epigraphic researches.