Türkiye'de yapay zeka destekli gazetecilik: Robot gazeteciliğine yönelik yaklaşımlar
Artificial intelligence aided journalism in Turkey: Approaches towards robot journalism
  1. Tez No: 680096
  2. Yazar: HATİCE BABACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Robot Gazetecilik, Yapay Zeka, Makine Öğrenimi, Eğitim, Etik, Robot Journalism, Artificial Intelligence, Machine Learning, Education, Morality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte içerisinde olduğumuz çağ sürekli bir değişim ve dönüşümü gerekli kılmaktadır. Bu değişim ve dönüşümle birlikte yeni medya da etkilenmiştir. Yapay zeka teknolojisinin hızlı ilerlemesi ile birçok alandaki meslekler gibi gazetecilik sektörünü de etkileyerek yeni bir habercilik yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Bu yeni habercilik yaklaşımında zaman, mekan ve emek gibi unsurlara olan ihtiyaçların ortadan kalktığı, algoritmalar ve makine öğrenmesi ile saniyeler içerisinde birçok haber içeriklerinin hazırlandığı ve haberin üretiminden tüketimine kadar bir çok değişiklikleri içerisinde barındırmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de dünyada robot gazeteciliğin pratik olarak nasıl kullanıldığı ve nasıl yaklaşıldığı, ayrıca robot gazeteciliğin gazetecilik sektöründen, haber odalarına, iletişim fakültelerinin ders müfredatlarına ve etik sorunlara kadar birçok değişimin ve dönüşümü anlamak için alanında uzman olan yapay zeka ve iletişim uzmanları olan akademisyenler ve teknoloji yazarları ve gazeteciler ekseninde Türkiye'de robot gazeteciliğe yönelik algıların anlaşılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda robot gazeteciliğe olan yaklaşımları anlamak için aktör ağ kuramı çerçevesinde akademisyen ve gazetecilerden oluşan toplamda 25 kişi ile nitel görüşme yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlarda, Türkiye'de azda olsa robot gazeteciliğe doğru bir yönelimin olduğu ve geleceğinde robot gazeteciliğe doğru bir seyir izlediği görülmüştür. Robot gazeteciliğin haber odalarındaki haberin üretilmesinden dağıtımına kadar gazeteciliği değiştirdiği ve dönüştürdüğü ortaya çıkmıştır. Gazetecilerin robot gazetecilik birlikte hareket etmeleri için teknolojik olarak kendilerini eğitmeleri gerekmektedir. Özellikle iletişim fakültesi mezunlarının alanda kalmaları için daha donanımlı olmaları önemlidir. Robot gazetecilikte etik unsurlara dikkat çekilmiş ve hukuki olarak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current age, along with development of technology requires constant change and transformation. This new media was effected by this change and transformation too. A new journalism has emergered with fast improve of technology of artificial intelligence like many profession. In this new journalism approach enclose to disapper requirements of time, place and labor to prepared of news content with algorithm and machine learning within seconds from produce of news until consumption of news. With this study in Turkey and the World, It means how robot journalism uses aspratic and how its approach, besides to understand of robot journalism from journalism sector to news rooms to curriculum of comminication faculty. It means axis of academist whose specialist in their field artificid intelligence, communications, technology author and journalism. As such It has been made depth meeting to understand the perception of robot journalism with actor network thory method of qualitative meetings with total 25 journalist and academist. In the results obtained there is a even a little was observed in the future on scope of research trend throughout robot journalism. Robot journalist has been seens to change and transformation from produced of news until to deliver of newspaper in the news rooms. Journalist should be improve theirself together act robot journalism. Its very important they should be capacity essipecial for who graduated communication faculty to stand in their field. There is a need a for a legal regulation highlighted themorality element in robot journalism.