Bireyleri eğlenmeye motive eden faktörler ölçeğinin geliştirilmesi ve bireylerin eğlence profillerinin belirlenmesi; Antalya Kaleiçi örneği
The development of the scale of the factors that motivates individuals to entertain and the determination of the entertainment profiles of individuals; Sample Antalya Kaleiçi
- Tez No: 680098
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK ARDAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Eğlence, Geçerlilik, Güvenirlilik, Rekreasyon, Entertainment, Validity, Reliability, Recreatio
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı;“Bireyi Eğlenmeye Motive Eden Faktörler Ölçeğinin Geliştirilmesi, Türk popülasyonu için geçerlilik güvenirliliğinin yapılması ve Antalya Kaleiçi'nde eğlenmeye giden bireylerin eğlence profillerini belirlemektir”. Tanımlayıcı bir araştırma olan bu çalışmanın; ana kütlesi Antalya Kaleiçi'ne eğlenme amacıyla gelen 18 yaş ve üstündeki bireylerden oluşmaktadır. Örneklem ise 01 Aralık 2019 – 12 Mart 2020 tarihleri arasında Antalya Kaleiçi'nde eğlenme imkânı sağlayan mekanlar, bar, pub ve meyhanelerde; eğlence amaçlı Kaleiçi'nde bulunan 18 yaş ve üstü bireylerden oluşmaktadır. Çalışmada toplam 340 adet anket uygulanmıştır. 2019-2020 yılları arasında veri toplama amacıyla geliştirilen anket; Antalya Keleiçi'nde eğlenme amacı ile eğlence mekanlarına gelen 18 yaş ve üzeri bireylerle yüz yüze anket yöntemiyle uygulanmıştır. Bu çalışmaya özgü olarak geliştirilen anket formu, demografik bilgilere ek olarak, eğlence için bulundukları yerler, katlandıkları maliyet, kimlerle katılım sağladıkları, serbest zamanlarında neler yaptıkları ve bireyleri eğlenmeye motive eden 43 maddeden oluşan soru listesi kullanılmıştır. Bireyleri eğlenmeye motive eden maddeler toplam 10 faktörde faktörleşmiştir. Bunlar sırasıyla;“Mekân ve Ürün Kalitesi”,“Mekânın Çekiciliği”,“Sosyalleşme”,“Sakinleşme/Rahatlama”,“Dikkat Çekme/Fark Edilme”,“Yenilik Arayışı”,“Nostalji”,“İnsanlardan Uzaklaşma”,“Kutlama”,“Mekânın Ses ve Müzik Sisteminin Kalitesidir”. Sonuç: Eğlence mekânlarına giden bireyler, daha önce o mekânda hoş vakit geçirmiş olmaları, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine ve mekânın dış görünüşünden kaynaklanan nedenlerle tercih ettikleri hem kişisel gelir hem de aile geliri arttıkça bireylerin eğlenceye ayırdıkları bütçe de artmakta, cinsiyet açısından kadın ve erkek bireylerin Kaleiçi'ni tercih açısından önemli bir farklılığın olmadığı, Kaleiçini daha çok öğrencilerin ve gençlerin tercih ettikleri, yaş ve gelir arttıkça bireylerin eğlence mekanlarındaki ve ürünlerindeki kalite beklentisi de artmakta, Kaleiçi daha çok kışın tercih edilirken, Konyaaltı ve Lara yazın tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is“to develop the scale of the factors that motivates an individual to have fun, to carry out the validity and reliability analysis for Turkish population and to determine the entertainment profiles of the individuals who go to Antalya Kaleiçi to entertain themselves.”The main body of this descriptive research consists of the individuals aged 18 and above who come to Antalya Kaleiçi with the purpose of having fun. The sample of the study consists of the individuals aged 18 and above who were at the venues, bars, pubs and taverns in Antalya Kaleiçi between the dates December 1st 2019 and March 12th 2020. In the study, 340 surveys were carried out in total. The survey which was developed in order to collect data between the years 2019 and 2020 were practiced via face-to-face survey method with the individuals aged 18 and above who came to the venues in order to have fun. The survey form which was developed uniquely for this study utilized the questionnaire that consisted of 43 items which seek for the information of the places they went to have fun, the cost they bear, with whom they go, what they do in their leisure times and what motivates them to have fun, in addition to demographic information. The items that motivate the individuals to have fun are presented with 10 factors. These are“The quality of Venue and Product”,“The Attractiveness of the Venue”,“Socializing”,“Ease /Relaxation”,“Drawing Attention/ Being Noticed”,“The Search for New Things”,“Nostalgia”,“Keeping Distance from People”,“Celebration”and“The Quality of Music and Audio Systems”. Result: The individuals who go to entertainment venues prefer the venues according to the factors such as the fact that they had pleasant time at that venue previously, the recommendations of their friends and the outlook of the venue; the more both the personal income and the income of the family increase, the more the amount of the money the individuals spend for entertainment increases; in terms of sex, there is no significant difference between the males and females who prefer Kaleiçi to have fun; Kaleiçi is mostly preferred by the students and youngsters; the older the individuals are and the higher their income is, the higher their expectations of the quality of the venues and their products become; Kaleiçi is mostly preferred in winter, while Konyaaltı and Lara are preferred in summer.