Georg Jellinek'in Üç Unsur Teorisi bakımından Filistin örneğinin incelenmesi
Analysis of the Palestinian case in terms of Georg Jellinek's Three Elements Theory
- Tez No: 680132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Georg Jellinek, Filistin, Devlet, Egemenlik, Millet, Ülke, Georg Jellinek, Palestine, The State, Sovereignty, Land, Nation, Country
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez, kamu hukukunun önemli konularından biri olan devletin unsurlarını ele almaktadır. Devletin tanımı genellikle temel unsurları etrafında döndüğünden, kamu hukukçuları, devlet ve unsurlarının tanımı konusunda farklı yaklaşımlar ortaya koymaktadır. Örneğin: bazı hukukçular, devletin toprak, halk ve egemenlik olmak üzere üç unsurdan oluştuğunu düşünmüşlerdir. Diğerleri ise, devletin toprak, halk, egemenlik ve uluslararası tanınma olmak üzere dört unsurdan oluştuğu düşünmüştür. Tezin birinci bölümünde, devletin tanımı ve unsurları Alman hukukçu George JELLINEK'in anayasal teorisi açısından incelenecektir. İkinci bölüm ise, Filistin meselesini başlangıcından 2021 yılına kadar ele alacak, burada hukukçu George JELLINEK'in teorisi Filistin örneğine uygulanacaktır. Hiç kuşku yok ki, dünyada bugün hâlâ çözüm bekleyen önemli sorunlardan birisi, İsrail-Filistin çatışması ile varlığını sürdüren“Filistin Sorunu”dur. Devletin ilk unsuru toprak olduğu için, Filistin meselesini karmaşık hale getiren konu, Filistin-İsrail'in toprak konusundaki çatışmasıdır. Filistin topraklarının sınırlarının yüzyıllar boyunca kesin olarak tanımlanmadığını belirtmekte fayda var, çünkü Filistin'in tarihi haritalarının izini süren herkes onları çağlar boyunca istikrarsız bulur. Bunun nedeni, sayısız sömürge gücünün Filistin'i işgal etme ve mallarını talan etme mücadelesidir. Öte yandan, ikinci unsurun halk olduğunu görürüz, Filistin halkının meselesi toprak mülkiyeti etrafında döner. Filstin-İsrailinin davası ortaya çıkışı ve İsrail'in Filistin topraklarına sahip olduğu iddiası, savaşlara uluslararası alanda yasaklanmış suçlara neden olmuştur. Bu olaylar, Filistinlilerin sayısı cinayet ve yerinden edilme nedeniyle giderek azaldığından Filistin nüfusunu olumsuz etkiledi, bu da Yahudi sayısının Filistinlilere kıyasla artmasına neden oldu. Devletin üçüncü unsuru olan egemenlik konusuna gelince, bu tezin sayfalarında incelenecek olan Filistin-İsrail çatışmasıyla ilgili olarak egemenlik meselesinin bilinmeyen bir kadere bırakıldığını söyleyelim.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with an important issue of constitutional law, which is the elements of the state. Since the definition of the state always revolves around its basic elements, constitutional law lawyers differed in the definition of the state and its elements. Some jurists recognized that the state is composed of three elements: land, people, and sovereignty. As for some, the state was considered to be composed of four elements: territory, people, sovereignty,“political authority”and international recognition. In this thesis in the first part, the definition of the state and its elements will be examined in terms of the constitutional theory of the German lawyer George JELLINEK. The second part will deal with the Palestinian issue from its inception until 2021, where the theory of lawyer George JELLINEK will be applied to the Palestinian example. Undoubtedly, one of the important problems still awaiting solution in the world today is the“Palestine Problem”, which continues its existence with the Israeli-Palestinian conflict. As the first element of the state is the land, it is the Palestine-Israel conflict over the territory that complicates the Palestinian issue. It should be noted that the borders of the Palestinian territories have not been precisely defined for centuries, as anyone who traces the historical maps of Palestine will find them unstable through the ages due to the colonial powers. On the other hand, we see that the second element is the people, the issue of the Palestinian people revolves around land ownership. The emergence of Zionism and Israel's claim to Palestinian territories led to massacres and internationally prohibited crimes against the Palestinian people. These massacres negatively impacted the Palestinian population as the number of Palestinians dwindled due to murder and displacement, resulting in an increase in the number of Jews compared to Palestinians. As for the issue of sovereignty, which is the third element of the state, let us say that the question of sovereignty is left to an unknown fate in relation to the Palestine Israel conflict, which will be examined in the pages of this thesis.