Futbol kulüplerinin güncel sorunları: Türkiye Süper Ligi ve Avrupa'nın beş büyük liginin karşılaştırılması
Current problems of football club: comparison of Turkey Super League and Europe's big five league
- Tez No: 680144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Kulübü, Türkiye Süper Ligi, Spor, Soccer, Football Club, Turkey Super League, Sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 487
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye Süper Ligi Futbol Kulüplerinin güncel sorunlarını Avrupa'daki Beş Büyük Lig ile karşılaştırarak incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini, Avrupa'nın Beş Büyük Ligi'nde ve Süper Lig'de yer alan futbol kulüpleri, örneklemini ise 2015-2020 yılları arasında Süper Ligde yer alan 26, Avrupa'nın Beş Büyük Ligi'nde yer alan 136 futbol kulübü oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri örneklemde yer alan kulüpler ile federasyonların açık erişime sahip Web siteleri ile yayınlanmış raporlardan doküman taraması şeklinde toplanmış ve analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada, güncel sorunlar kapsamında, yönetim ve organizasyon, şirketleşme, gelirler ve giderler, borçlar, transferler, taraftar ve üye sayıları, menajerlik ve altyapı başlıklarında tespit edilen sorunlarda Avrupa'nın Beş Büyük Ligi ile Süper Lig uygulamaları arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Avrupa'nın Beş Büyük Ligi'nde Süper Lig'den farklı olarak, kulüplerin genellikle şirket şeklinde ve kurumsal yönetim anlayışı ile yönetildikleri, ekonomik bakımdan daha sağlıklı bir yapıda oldukları, yabancı oyuncu transferinde kriterler uyguladıkları, taraftar ve üye sayılarının daha fazla olduğu, menajerlik uygulamalarında farklılıklar olduğu, altyapı bakımından daha başarılı oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the current problems of Turkish Super League Football Clubs by comparing them with Europe's Five Big Leagues. Materials and Methods: The universe of the research consists of football clubs in Europe's Big Five leagues and the Super League, and the sample consists of 26 football clubs in the Super League and 136 football clubs in Europe's Big Five League between 2015-2020. The qualitative research method was used in the research. The research data were collected and analyzed in the form of document scanning from the open-access websites of the clubs and federations in the sample and the published reports. Findings: In the research, within the scope of problems, significant differences were determined between Europe's Big Five League and Super League applications in the problems identified in the titles of management and organization, incorporation, revenues and expenses, debts, transfers, number of fans and members, management and infrastructure. Conclusion: In Europe's Big Five Leagues, unlike the Super League, clubs are generally managed as a company and with a corporate management approach, have a healthier economic structure, apply criteria for the transfer of foreign players, have more fans and members, and in managerial practices. It was concluded that there are differences and they are more successful in terms of infrastructure.