Hastanelerde stok yönetiminde ABC ve VED analizi kullanılması: Bir kamu hastanesinde uygulama
Utilizing abc and ved analyzes in inventory management in hospitals: An application at x hospital
- Tez No: 591645
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Yönetimi, Stok Yönetimi, ABC Analizi, VED Analizi, ABC+VED Matrisi, Hastaneler, Materials Management, Inventory Management, ABC Analysis, VED Analysis, ABC+VED Matrix, Hospitals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
işletmeler faaliyetlerini sürdürebilmek için birçok malzemeye ihtiyaç duyarlar. Bu malzemelerin temininde malzeme yönetim süreçlerinin etkili bir şekilde yürütülmesi, işletmeler açısından rekabet avantajı sağlayarak karlarını en üst seviyeye çıkaracaktır. İhtiyaç duyulan malzemelerin gruplandırılması ile malzeme yönetiminin verimliliği artmaktadır. Çok sayıda malzeme kullanılan işletmelerde tüm malzemeler için ihtiyaç tespiti, satınalma, stok yönetimi ve depolama işlevlerinin aynı politikalar çerçevesinde yürütülmesi çok zordur. Bu nedenle stok sınıflandırması önemli bir malzeme yönetimi aşaması olmaktadır. Hastaneler sağlık hizmeti sunma vasfı ile topluma hizmet etmesinin yanı sıra yapısal olarak çok büyük birer işletmedir. Bu yapıların devamlılığının sağlanması da diğer pek çok işletme işlevi gibi malzeme yönetim süreçlerinin ve buna bağlı olarak stok yönetim süreçlerinin iyi yönetilmesi ile mümkündür. Hastaneler öncelikle hastalarına en iyi şekilde hizmet verebilmek için stok bulundururlar. Hastane giderlerinin önemli bir bölümünü bu stok giderleri oluşturmaktadır. Hem stok maliyetlerini azaltmak hem de hastalara en iyi şekilde hizmet sunmak hastanelerde stok yönetiminin en önemli amacıdır. Bu yüzden stok yönetimi alanında sağlanan verimlilik stok giderlerini önemli ölçüde azaltacaktır. Stokların etkin yönetimi için stoklar sınıflandırılmalı, kontrol ve sipariş süreçleri bu sınıflandırmalara göre yapılmalıdır. Stokların sınıflandırılması maliyet temelli ABC analizi ve hastane işletmelerinde kullanılan VED analizleri kullanılarak yapılabilir. Fakat hem maliyet hem stokların önem derecesine göre değerlendirme yapmayı sağlayan ABC+VED matrisi de kullanılabilir. Bu doğrultuda bu çalışmada yapılan analizler ile bir kamu hastanesinin tıbbi sarf malzeme deposundaki stok kalemlerinin sınıflandırılması ve stok yönetimi açısından bir başlangıç sağlanması amaçlanmıştır. ABC+VED matrisinin oluşturulması sonucunda stok kalemleri üç ana gruba ayrılmıştır. İlk grupta yer alan 353 malzeme kalemine daha sıkı bir stok yönetimi uygulanması ile stok harcamalarının % 78,88'lik kısmının denetim altına alınabileceği ve bu sağlanırken aynı zamanda malzemelerin hastanenin faaliyetleri açısından önem düzeylerine göre de bir sorun yaşatmayacak yapı oluşturulabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Business units need various materials in order to continue their activities. Effective materials management processes in procurement of these materials will benefit business units in order to gain competitive advantage and maximize their profit. Material management efficiency increases through classification of needed materials. It is very challenging to conduct requirements assessment, purchasing, inventory management, and warehousing functions within the framework of identical policies. Therefore inventory classification becomes an important stage of materials management. Besides hospitals serve the society by providing healthcare services, they are very large business units in structural manner. Good management of inventory management processes along with materials management process and many other business functions make it possible to sustain these large structures. Main reason for hospitals to carry inventories is providing best services to their patients. Costs related to these inventories constitute a significant part of hospital expenses. Most important goal of inventory management in hospitals is to provide best services to patients while reducing inventory costs. Therefore efficiency gained in inventory management would help to decrease inventory expenses significantly. Inventories must be classified, and control and order processes must be conducted according to this classification in order to manage inventory efficiently. In inventory classification inventory costs based ABC analysis and VED analysis which is used in hospitals can be used. ABC+VED matrix method, which considers both costs and importance levels of inventory items, vii can also be used. In this manner, analyzes conducted in this study aimed towards to classify inventory in the medical consumables warehouse of a public hospital to start inventory management efforts. Inventory items were classified into three main classes by establishing ABC+VED matrix. It was determined that implementing a firmer inventory management to 353 inventory items in the first group will bring together better control of 78,88% of inventory expenses while forming a structure in which importance level of inventory items from the point of hospital activities will not generate any problems.