Fizyoterapistler, aile hekimleri ve fizik tedavi uzman hekimlerinin kronik bel ağrısı tutum ve inanışlarının incelenmesi
Investigation of chronic low back pain attitudes and beliefs of physiotherapists, family physicians and physical medicine specialists
  1. Tez No: 680200
  2. Yazar: MERVE YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kronik bel ağrısı, tutum ve inanışlar, ağrı, fizyoterapist, doktor, chronic low back pain, attitudes and beliefs, pain, physiotherapist, physician
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrısı (KBA) tedavisinden sorumlu birinci ve ikinci basamakta çalışan sağlık profesyonellerinin bel ağrısı hakkındaki tutum ve inanışlarının incelenmesiydi. Gereç ve Yöntem: Kronik bel ağrısı tedavisinden sorumlu sağlık çalışanlarından; aile hekimlerinden 40 katılımcı, fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimlerinden 30 katılımcı, fizyoterapistlerden 40 katılımcı olmak üzere üç grupta ve 110 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmede veri toplama aracı olarak Bel Ağrısı Düşünce Ölçeği (BADA), Sağlık Profesyonellerinin Bozukluk ve Ağrı İlişkisi Ölçeği (HC-PAIRS), Fizyoterapistlerin Bel Ağrısı İle İlgili İnanç ve Tutumları Anketi (PABS-PT) kullanıldı. Sağlık çalışanları ile yüz yüze görüşülerek ölçeklerin içerikleri anlatıldı ve çalışmaya katılmayı kabul eden klinisyenlere ölçekler uygulandı. Bulgular: BADA ve HC-PAIRS puanları bakımından aile hekimlerinin, fizyoterapistlere göre bel ağrısı konusunda daha fazla karamsar ve bel ağrısının özür ve aktivite kısıtlamasına neden olduğu inanışına sahip olduğu, fizyoterapistlerin ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimlerine göre bel ağrısı konusunda daha karamsar ve bel ağrısının özür ve aktivite kısıtlamasına neden olduğu inanışına sahip olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak bel ağrısı konusunda en olumsuz tutum ve inanışlara aile hekimlerinin, en iyimser inanışa da fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimlerinin sahip olduğu söylenebilmektedir. PABS-PT Ölçeği için meslek grupları arasında biyomedikal ve biyopsikososyal boyutları bakımından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir ancak en fazla biyomedikal inanışa sahip olan grup aile hekimleri iken en fazla biyopsikososyal inanışa sahip grup ise fizyoterapistlerdir. Buna rağmen tüm meslek gruplarında biyomedikal inanışın baskın olduğu görülmüştür. PABS-PT Biyomedikal alt ölçeğine göre tecrübe yılı daha fazla olan katılımcıların daha fazla biyomedikal yaklaşımı benimsediği tespit edilmiştir. Meslek gruplarında haftalık karşılaştığı bel ağrılı hasta sayısı bakımından ölçek skorları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Meslekler arası KBA ile cinsiyet bağlantısı incelendiğinde genel anlamda kadın katılımcıların tutum ve inanışlarının daha olumlu yönde olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmanın sonucunda KBA ile ilgili en olumlu tutum ve inanışlara fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimleri ile fizyoterapistler sahip iken en olumsuz tutum ve inanışlara aile hekimlerinin sahip olduğu görülmüştür. Ancak bunun yanında tüm meslek gruplarında biyomedikal yaklaşım baskındır. Buna göre başta birinci basamakta kilit rol oynayan aile hekimleri ve ikinci basamakta bu hastaların tedavilerini en fazla üstlenen sağlık profesyonelleri olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimleri ve fizyoterapistler başta olmak üzere KBA'da rol alan tüm meslek gruplarına hizmet için eğitim ve kurslar düzenlenerek biyopsikososyal inanışın yaygınlaşması sağlanılabilir. Böylelikle sağlık harcamalarının önemli bir kısmını kapsayan bu problem için konsültasyonlar azaltılarak hem hastaların tedavi süreci kısaltılabilir hem de ekonomiye katkı verilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the attitudes and beliefs about low back pain of health care professionals working in primary and secondary care responsible for the treatment of chronic low back pain. Materials and Methods: The study consisted of healthcare professionals responsible for the treatment of chronic low back pain; 40 participants from family physicians, 30 participants from physical medicine and rehabilitation physicians, 40 participants from physiotherapists in total 110 participants. Back Beliefs Questionnaire (BBQ), Health Care Providers' Pain and İmpairment Relationship Scale (HC-PAIRS), Pain Attitudes and Beliefs Scale for Physiotherapists (PABS-PT) were used as data collection tools in the evaluation. The content of the scales was explained by face-to-face interviews with health professionals and the scales were applied to clinicians who agreed to participate in the study. Results: In terms of BBQ and HC-PAIRS scores has been determined that, family physicians are more pessimistic about low back pain than physiotherapists and believe that low back pain causes disability and activity restriction, physiotherapists are more pessimistic about low back pain than physical medicine and rehabilitation physicians and low back pain causes disability and activity restriction. In general, it can be said that family physicians have the most negative attitudes and beliefs about low back pain, and physical medicine and rehabilitation physicians have the most optimistic beliefs. While there was no significant difference between occupational groups in terms of biomedical and biopsychosocial dimensions for the PABS-PT Scale, the group with the highest biomedical belief was family physicians, and the group with the highest biopsychosocial belief was physiotherapists. Despite this, it was observed that biomedical belief was dominant in all occupational groups. It was determined that the participants with more years of experience compared to the PABS-PT Biomedical subscale adopted the biomedical approach more. There was no significant difference between the scale scores in terms of the weekly number of patients with low back pain in occupational groups. When the interprofessional CLBP and gender connection were examined, it was seen that the attitudes and beliefs of female participants were generally more positive. Conclusion: As a result of the study, it was seen that physical medicine and rehabilitation physicians and physiotherapists had the most positive attitudes and beliefs about CLBP, while family physicians had the most negative attitudes and beliefs. However, biomedical approach is dominant in all occupational groups. Accordingly, biopsychosocial belief can be spread by organizing training and courses to serve all occupational groups involved in KB, especially family physicians who play a key role in primary care, and physical medicine and rehabilitation physicians and physiotherapists, who are health professionals who undertake the treatment of these patients most in secondary care. Thus, by reducing the consultations for this problem, which covers a significant part of health expenditures, the treatment process of the patients can be shortened and contribute to the economy.