Akçakoca ilçesinde 2019 yılında yaşanan sel felaketinin turizmin sürdürülebilirliği açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the flood disaster in Akçakoca district in 2019 in terms of sustainable tourism
- Tez No: 680201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sel Felaketi, Turizm, Turizm Sürdürülebilirliği, Akçakoca, Flood Disaster, Tourism, Tourism Sustainability, Akçakoca
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Akçakoca doğal ve kültürel çekicilikleri ile önemli bir turizm beldesidir. 1950'li yıllardan itibaren gelişmeye başlayan kıyı (deniz) turizmi, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmiştir. 1990'lı yıllarda kıyı turizminin sezonunun daha uzun olduğu Akdeniz Bölgesi'ne kayması Akçakoca'da turizmi olumsuz etkilemiştir. Bu tarihten itibaren yabancı turistlerin yerini, yerli turistler almaya başlamış ve Akçakoca yöresel bir turizm beldesi olarak ön plana çıkmıştır. Çalışmanın amacı Akçakoca ilçesinde 2019 yılında yaşanan sel felaketinin etkilerinin turizmin sürdürülebilirliği açısından incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak, Akçakoca'da faaliyette bulunan 16 konaklama işletmesi ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılandırılmış mülakat sorularının kullanıldığı çalışmada, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan veriler, turizm işletmeleri, Akçakoca turizmi ve sel hakkında olmak üzere 3 bölümden ve toplam 32 sorudan oluşan formdan elde edilmiştir. Çalışmada 2019 yılında gerçekleşen, sel felaketinin Akçakoca'yı son derece olumsuz etkilediği, gelen turist sayısında düşüşlerin olduğu, hasarların meydana geldiği, bunlardan dolayı ticari kayıpların yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Akçakoca'da turizmin sürdürülebilirliği açısından, şehir planlamasının yeniden yapılması gerektiği, sel felaketinin etkilerinin daha da artmasında plansızlığın etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte Akçakoca turizminin sürdürülebilir olması için alternatif turizm imkânlarının oluşturulması gerektiği çünkü sadece deniz turizminin, doğal felaketlerden dolayı sürdürülemez bir duruma dönüştüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Akçakoca is an important tourism resort with its natural and cultural attractions. Coastal (sea) tourism, which has started to develop since the 1950s, has attracted local and foreign tourists to the region. In the 1990s, the shift of coastal tourism to the Mediterranean Region, where the season is longer, adversely affected tourism in Akçakoca. Since this date, foreign tourists have started to be replaced by domestic tourists and Akçakoca has come to the fore as a local tourism resort. The aim of the study is to examine the effects of the flood disaster in Akçakoca district in 2019 in terms of the sustainability of tourism. For this purpose, interviews were conducted with 16 accommodation businesses operating in Akçakoca. In the study, in which structured interview questions were used, maximum diversity sampling method was used. The data used in this study were obtained from a form consisting of 3 parts and a total of 30 questions about tourism enterprises, Akçakoca tourism and flood. In the study, it was concluded that the flood disaster that took place in 2019 affected Akçakoca extremely negatively, there was a decrease in the number of tourists, damages occurred, and commercial losses were experienced due to these. Also, in terms of the sustainability of tourism in Akçakoca, it is emerged that city planning needs to be done again, and unplannedness is effective in increasing the effects of the flood disaster. However, it has been concluded that alternative tourism opportunities should be created in order for Akçakoca tourism to be sustainable because only sea tourism has turned into an unsustainable situation due to natural disasters.