Küresel ekonomide dijital oyun endüstrisi: Dijital oyun geliştiricileri örneği
Digital game industry in the globalizing ekonomy: A case study of digital game developers
  1. Tez No: 680254
  2. Yazar: DENİZ KAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFE KART
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Digital Games Industry, Digital Game Developers, Digital Labor, New Forms of Labor, New Communication Technologies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dijital oyun endüstrisi, dijitalleşmeye dayalı önemli endüstrilerden biri olarak, gelişimini teknolojinin değişimine bağlı olarak ilerleten, yaratıcı ve teknik bilgiyi temel alan, dijital ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü içinde barındıran bir endüstri alanıdır. Dünyada ve Türkiye'de her geçen gün piyasa hacmini artırarak genişleyen dijital oyun endüstrisi, emek ve çalışma biçimlerindeki değişim ve dönüşüm süreçlerinin gözlenebileceği en uygun alanlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, yeni iletişim teknolojilerinin“yeni”ve“dijital”bir ekonomiyi nasıl biçimlendirdiği, emeğin yapısını ve niteliğini nasıl dönüştürdüğü temel sorunsalından hareket edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de dijital oyun endüstrisi içerisinde çalışan oyun geliştiricilerin çalışma koşullarına, kültürüne ve emek süreçlerine yoğunlaşarak, yeni teknolojilerle biçimlenen yeni kapitalizmde emeğin farklılaşan niteliklerini anlamaya çalışmaktır. Emeğin yeniden nasıl biçimlendiği, hangi emek türlerinin ortaya çıktığı, çalışma sürecindeki dönüşümün etkileri, Türkiye'de Dijital Oyun Endüstrisinde Çalışan Oyun Geliştiriciler“ örneği üzerinden irdelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma yöntemi benimsenerek, katılımcılara amaçlı örneklem tekniği ile ulaşılmıştır. Kurumsal firma bünyesinde çalışan, bağımsız/indie ve freelance çalışan Türkiye'deki dijital oyun geliştiriciler ile derinlemesine görüşmeler yapılarak, elde edilen veriler, ilgili literatür ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, yeni iletişim teknolojilerinin ”hız“, ”an“, çabukluk”,“etkileşimsellik”gibi özelliklerinin, dijitalleşme süreçleri ile yeni ve farklı görünümler aldığını ve yeni bir ekonomiyi biçimlendirdiğini göstermektedir. Yeni ekonomik düzende, özellikle yeni teknolojiler dolayımıyla büyüyen sektörlerde, dijitalleşme süreçleri emek yapısının ve niteliklerinin değişmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada elde edilen veriler; dijital oyun geliştiricilerin emek biçimlerini;“duygusal emek”,“yaratıcı emek”,“izleyici emeği”,“bedava/ücretsiz emek”,“dijital emek”bağlamında tanımladıklarını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda veriler, dijital oyun endüstrisinin tek bir emek biçimine indirgenemeyeceğini ve dijital oyun endüstrisi özelinde yeni emek ve çalışma biçimlerinin görünür hale geldiğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kavramlar: Dijital Oyun Endüstrisi, Dijital Oyun Geliştiriciler, Dijital Emek, Yeni Emek Biçimleri, Yeni İletişim Teknolojileri
Özet (Çeviri)
The digital games industry, as one of the important industries based on digitalization, is an industrial field that advances its development depending on the change of technology, is based on creative and technical knowledge, and includes the qualified workforce required by the digital economy. Digital games industry expanding every day by increasing its volume in Turkey and the World, is chosen for this project because it is one of the most suitable areas where change and transformation process in labor and working behavior could be observed. In this study, the basic problematic of how new communication technologies shape a“new”and“digital”economy and how they transform the structure and quality of labor is set out. The aim of this study is to try to understand the differentiating qualities of labor in new capitalism shaped by new technologies, by focusing on working conditions, cultures and labor processes of game developers who work in digital games industry in Turkey. How the labor is re-shaped, which labor types emerged and the effects of transformation of the work process is explained through examining the“Digital Game Developers working for Digital Games Industry in Turkey”example. For this purpose, the qualitative research method has been adopted and the participants have been accessed by purposeful sampling technique. The data obtained by thorough in-depth interviews with digital games developers in Turkey working independent, freelance or in corporate companies; have been analyzed in correlation with the relevant literature. The findings show that the features of new communication Technologies such as“speed”,“moment”,“quickness”,“interactivity”take on new and different views with digitalization processes and shape a new economy. Digitalization processes in the new economy caused changes in the labor structure and qualifications. Digital game developers define forms of labor in the context of“emotional labor”,“creative labor”,“audience labor”,“free labor”,“digital labor”. The data obtained reveal that the digital game industry cannot be reduced to a single form of Labor, and that new forms of Labor and work exist within the digital game industry.