Yemek ve sofranın temsili: Fatih Akın filmleri
The representation of food and table: Fatih Akın films
- Tez No: 680255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN SEZEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Turizm, Performing and Visual Arts, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sofra, Sinema, Göstergebilim, Fatih Akın, Türk Sineması, Table, Cinema, Semiology, Fatih Akın, Turkish Cinema
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en temel gereksinimlerden biri olan yemek yeme davranışı, yemek üretimi, sunumu ve tüketimi esnasında farklılaşarak fizyolojik bir olgu olmanın ötesine geçer. Toplumların tarih içinde kendi kültürlerini yaratıp ilerletmelerinde yine yemek önemli bir yere sahiptir ve kültürel kimliğin inşasında temel taşlardan biridir. Tarih boyunca tüketim boyutunda sofranın gelişimi ve sofra kurallarının şekillenmesi, toplumsal ilerlemenin de somut bir yansımasını oluşturmuştur. Yemek ve sofra ile toplumsal cinsiyet, sosyalleşme ve iletişim, sınıf, din, ulusal kimlik, haz, gösteri gibi kavramlar arasında ilişki kurmak; onun toplumsal yönünü anlamlandırmak için önemli bir işlev görür. Sinema ise toplumu anlamak ve bir toplumun kültürünü ifade etmek için yararlanılabilecek en temel sanatlardan biridir. Anlatımını güçlendirmek için de türlü göstergelerden yararlanır. Yemek göstergeleri, izleyici tarafından kolaylıkla anlaşılıp çözümlenebilir göstergeler olduğundan, sinemanın temel temsil nesnelerinden bir tanesidir. Yapılan bu çalışmada da özellikle son 20 yılda gelişim kat eden, uluslararası platformda başarı gösteren ve kültürlerarası bir kimliğe sahip olan yönetmen Fatih Akın'ın filmleri incelenmiştir. Yemek ve sofra temalarının yer aldığı sahneler, Roland Barthes'ın göstergebilimsel inceleme yöntemine uygun olacak şekilde analiz edilmiştir. Fatih Akın filmleri üzerinden yemek ve sofra temsilleri, sosyolojik bağlamda ele alınarak bir değerlendirmeye varılmıştır. Temelde sinema, gastronomi ve sosyoloji alanları arasında ilişki kurularak yemeğin toplumsal, sanatsal ve kültürel bağlamdaki önemi yeniden vurgulanmıştır. Çalışmada, sinemada yemeğin yerinin her geçen gün arttığı ve Yemek Sineması adında yeni bir türün açığa çıktığı düşünüldüğünde, kısıtlı sayılabilecek sinema ve yemek çalışmalarının arttırılması konusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Eating behavior, which is one of the most basic necessities for human survival; It is beyond being a physiological phenomenon by differentiating during food production, presentation and consumption. Food has an important place in the development of societies in creating and advancing their own cultures in history, and it is one of the fundamental points in the formation of cultural identity. Throughout history, the development of the dining table in the consumption dimension and the shaping of the rules of the dining table have also been a concrete reflection of social progress. To establish a relationship between dining and dining table and concepts such as gender, socialization and communication, class, religion, national identity, pleasure, demonstration; it serves an important function to make sense of its social aspect. However, Cinema is one of the basic arts that can be used to understand the society and xpress the culture of a society.It also makes use of various indicators to strengthen its expression. Food displays are one of the basic representation objects of cinema, as they can be easily understood and analyzed by the audience. In this study, the films of the director Fatih Akın, which has made progress in the last 20 years, has an international success and has an intercultural identity, have been examined. The scenes with food and dinning table themes were analyzed in accordance with Roland Barthes' semiotic analysis method. The food and dinner table representations through Fatih Akın films are evaluated in a sociological context. Basically, the importance of food in social, artistic and cultural contexts is emphasized by establishing a relationship between cinema, gastronomy and sociology.In the study, considering that the place of food in the cinema is increasing day by day and a new genre called Food Cinema has emerged, various suggestions have been made to increase the studies of cinema and food that can be considered limited.
Benzer Tezler
- Representation of food in cinema from unimposing tables to feast tables
Şölen sofralarından gösterişsiz sofralara yemeğin sinemada temsili
ÇAĞLA GEZENER
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İletişim Bilimleriİstanbul Bilgi ÜniversitesiKültürel Çalışmalar Bilim Dalı
DOÇ. DR. FERDA KESKİN
- Siniden masaya: Türk romanında sofra
From tray to dining table: Dining tables in Turkish novels
NİHAN ABİR
Doktora
Türkçe
2018
Türk Dili ve EdebiyatıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RAHİM TARIM
- Yemek ve servis kalitesi ile restoran imajının fiyat, müşteri tatmini ve müşteri sadakati üzerindeki etkisi
The effect of service and food quality and restaurant image on price, customer satisfaction and loyalty
EREN YALÇIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Gastronomi ve Mutfak SanatlarıAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK YAMAN
- Yemek ve mekan ilişkisine kavramsal bakışlar 'Rutin-ritüel-rastlantı'
Conceptual perspective on the relationship between food and space 'Routine, ritual, coincidence'
ZEHRA HANDE GÖNÜLLÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
İç Mimari ve Dekorasyonİstanbul Teknik Üniversitesiİç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FUNDA UZ
- Evde aşçı kadın yahut mükemmel yemek kitabı'nın günümüze uyarlanması ve menü önerisi
Adapting 'Evde Aşçı Kadın Yahut Mükemmel Yemek Kitabı' to thepresent day and menu proposal
BEKİR TALHA EROL
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Gastronomi ve Mutfak SanatlarıBaşkent ÜniversitesiGastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TULGA ALBUSTANLIOĞLU