İş görenlerin maruz kaldıkları mobbing durumları ve mobbingin psikososyal etkileri üzerine bir uygulama
An application on the mobbing situations and the psychosocial effects of mobbing
  1. Tez No: 680253
  2. Yazar: KENAN GONA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İş Görenler, Psikososyal, İnşaat Sektörü, Mobbing, Employees, Psychosocial, Construction Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Mobbing: Mağdurun, çalışma arkadaşları, yöneticileri, amirleri, müdürleri veya üst ve alt kademedekiler tarafından rahatsızlık ve huzursuzluk verici davranış ve hareketler yapılarak psikolojik olarak kişinin mağdur edilmesidir. Çalışmış olduğu kurumda kişiler arasında kamufle olan kişinin çalışması sorgulanır ve bilerek bitirilmesi mümkün olmayan işler verilmeye başlanır. Orada yokmuş gibi işyerindeki yaptığı işler azaltılarak küçük düşürülmeye çalışılır. Üst amirler ve çalışma arkadaşlarınca yapılan mobbingin baskısı psikolojiktir. Mobbinge maruz kalan bireyi işten soğutmak, onu yıldırmak, yenilmesini sağlamak mobbingin hedefleri arasındadır. Yapılan bu yüksek lisans tezinde mobbing olgusunun oluşumunu, tarihini, örgütlerde çalışan iş görenlerle yapılan anketler ışığında istatistiki verilerle inşaat sektöründe çalışan iş görenlerin maruz kaldığı mobbing durumları, bireyler üzerinde psikososyal etkileri, kişilere ve kuruma zararları ele alınıp, bu olgunun nasıl engellenebileceğiyle ilgili çözümler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing: Is the psychological victimization of the victim by making uncomfortable and disturbing behaviors and movements by his / her colleagues, managers, supervisors, managers or upper and lower levels. The work of the person who is well camouflaged among the people in the institution where he worked is questioned and the works that cannot be completed deliberately are started. It is tried to be humiliated by reducing his work in the workplace as if he was not there. The pressure of mobbing done by superior superiors and colleagues is psychological. It is among the goals of mobbing to keep the individual exposed to mobbing from work, to intimidate him and to ensure his defeat. In this master's thesis, the formation and history of the mobbing phenomenon, in the light of the surveys conducted with the employees working in the organizations, the mobbing situations that the employees working in the construction sector are exposed to, the psychosocial effects on the individuals, the damages to the people and the institution are discussed and solutions related to how to prevent this phenomenon are mentioned.