Baba katılımının yordayıcıları olarak cinsiyetçilik, babalık öz yeterliliği, evlilik niteliği
Sexism, parental self-efficacy, relationship quality as the predictors of father involvement
- Tez No: 680433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Düşmanca Cinsiyetçilik, Korumacı Cinsiyetçilik, Çocuğa Karşı Cinsiyetçi Tutumlar, Babalık Öz Yeterliliği, Evliliğin Pozitif Niteliği, Evliliğin Negatif Niteliği, Father Involvement, Ambivalent Sexism, Hostile Sexism, Benevolent Sexism, Sexist Attitude Toward Child, Parental Self-Efficacy, Relationship Quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, cinsiyetçi tutumların baba katılımı ile ilişkisinde babalık öz yeterliliğinin ve evlilik niteliğinin seri çoklu aracı rollerinin belirlenmesidir. Çalışmada yaş ortalaması 37.89 (SS= 4.744), evli, en az bir çocuğu olan erkek ve yetişkin 420 katılımcıya Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği, Çocuğa Karşı Cinsiyetçi Tutum Ölçeği, Ebeveyn Yeterlilik Ölçeği, Pozitif-Negatif İlişki Niteliği Ölçeği, Baba Katılım Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. İlgili değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkiler, SPSS PROCESS makrosu kullanarak bootstrap yöntemi ile (n = 5000 bootstrap örneklemi) analiz edilmiştir. Altı farklı seri çoklu aracılık modelinin test edilmesi sonucunda, a) korumacı cinsiyetçiliğin baba katılımı ilişkisinde babalık öz yeterliliğinin ve evliliğin pozitif niteliğinin b) korumacı cinsiyetçiliğin baba katılımı ile ilişkisinde babalık öz yeterliliğinin ve evliliğin negatif niteliğinin c) çocuğa karşı cinsiyetçi tutumların baba katılımı ile ilişkisinde babalık öz yeterliliğinin ve evliliğin pozitif niteliğinin d) çocuğa karşı cinsiyetçi tutumların baba katılımı ile ilişkisinde babalık öz yeterliliğinin ve evliliğin negatif niteliğinin seri çoklu aracılık rolleri anlamlı bulunmuştur. Araştırma bulguları ilgili literatür bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study was to investigate the serial multiple mediation effect of parental self-efficacy and relationship quality in the relationship between sexist attitudes and father involvement. In this study 420 individuals and the mean age was 37.89 years (SS= 4.744) completed measures of the Ambivalent Sexism Inventory, Sexist Attitude Toward Child Scale, Parenting Sense of Competence Scale, Positive–Negative Relationship Quality (PN-RQ) Scale, Inventory of Father Involvement and a Demographic Information Form. Indirect and direct effects between the relevant variables were assessed with bootstrapping method by using the SPSS PROCESS macro (n = 5000 bootstrapping iterations). The results of the six serial multiple mediation models disclosed that (a) Serial multiple mediation effects of paternal self-efficacy and positive quality of marriage on the relationship between father involvement and benevolent sexism (b) Serial multiple mediation effects of paternal self-efficacy and negative quality of marriage on the relationship between father involvement and benevolent sexism (c) Serial multiple mediation effects of paternal self-efficacy and positive quality of marriage on the relationship between father involvement and sexist attitude toward child (d) Serial multiple mediation effects of paternal self-efficacy and negative quality of marriage on the relationship between father involvement and sexist attitude toward child are significant. The findings of the current research were discussed in the light of related literature.