Minnettarlığın dikkat yanlılığındaki rolü ve kabul ve kararlılık modeli ile incelenmesi
Examining the role of gratitude in attentional bias and acceptance and commitment therapy model
- Tez No: 680451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat yanlılığı, kabul ve kararlılık modeli, minnettarlık, şükran, Attentional bias, acceptance and commitment model, gratitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Minnettarlık, dünyadaki olumlu olanı fark etmeye ve takdir etmeye yönelik geniş bir hayat yöneliminin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. Yaşamdaki olumlu yönleri takdir etme deneyimi olan minnettarlık, artan öznel iyi oluş ile ilişkilendirilmiştir. Kabul ve Kararlılık Modelinin psikolojik iyi oluşla ilgili ilişkisi araştırılmış olsa da şu anda psikolojik iyi oluşun ve ACT modelinin olumlu uyaranlara ve çevredeki olaylara yönelik dikkat yanlılıklarını etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. Dikkat yanlılığı, tehditsel bilgilere seçici olarak katılma veya belirsiz bilgileri tehdit edici bir şekilde yorumlama eğilimidir. Daha çok anksiyete, depresyon ve sosyal anksiyetede önemli bir faktör olduğu gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında sağlıklı bireylerin pozitif kelimelere dikkat yanlılığının minnettarlıktaki rolü ve Kabul ve Kararlılık Modeli (ACT) üzerinden incelenmiştir. Dikkat yanlılığını Duygusal Stroop görevi üzerinden pozitif, negatif ve nötr kelimeler verilerek reaksiyon zamanı ile incelenmiştir. 46 katılımcının verileri Kabul ve Kararlık Modeli ölçekleri, Şükran Ölçeği ve Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri üzerinden toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Şükran Ölçeği toplam puanları ile pozitif interferans skorları arasında negatif ilişki bulunmuş ve ayrıca Şükran Ölçeğinin alt boyutu olan Küçük Şeylere Şükran Duyma puanları ile hem negatif interferans skorları hem de pozitif interferans skorları arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulardan şekillenen sonuçlar; minnettarlık düzeyleri ile duygusal uyaranlara karşı dikkat yanlılığı bulunmamıştır. Sadece kabul ve eylem değerleri ile negatif uyaranlara karşı dikkat yanlılığı bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, minnettarlık seviyesinin pozitif uyaranlara olan dikkat yanlılığı ile ilişkili olabileceği bilgisini doğrulamamaktadır. Dolayısıyla, minnettarlık duygusunun olumsuz duygularla uyuşmadığı ve minnettarlığın hem olumlu hem de olumsuz olaylara hızlıca uyum sağlayabilmesi olarak tanımlanmasının bir sebebi olabileceği düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gratitude is defined as part of a broad life orientation towards recognizing and appreciating the positive in the world. Gratitude, an experience of appreciating positive aspects in life, has been associated with increased subjective well-being. Although the relationship of the Acceptance and Commitment Model with psychological well-being has been investigated, it is currently unknown whether the psychological well-being and ACT model can affect attention bias towards positive stimuli and surrounding events. Attention bias is the tendency to selectively participate in threatening information or interpret ambiguous information in a threatening way. Attentional bias has been only investigated in the field of anxiety, depression and social anxiety. In this study, the role of gratitude in attentional bias and Acceptance and Commitment Model was examined.. Attentional bias was measured by Emotional Stroop task with positive, negative and neutral words. The data of 46 participants were collected through the Acceptance and Commitment Model questionnaires, Gratitude Scale, and State and Trait Anxiety Inventory. According to the findings of the study, a negative correlation was found between the total scores of the Gratitude Scale and a negative correlation was found between the positive interference scores, negative interference scores and the Gratitude for Little Things scores, which is the sub-dimension of the Gratitude Scale. The results shaped by the findings obtained from the research; gratitude levels and attention bias towards emotional stimulus were not found. Only acceptance and action values and attention bias towards negative stimuli were found within the scope of ACT. The results of the study do not confirm the hypothesis that the level of gratitude may be associated with attention bias to positive stimuli. Therefore, it is thought that the feeling of gratitude does not match with negative emotions and there may be a reason why gratitude is defined as its ability to quickly adapt to both positive and negative events. Therefore, suggestions are presented within this scope.