Füreya Koral ve Mehmet Gürsoy eserlerinin sanatsal bağlamda incelenmesi
Analyzing the works of Füreya Koral and Mehmet Gürsoy in artistic context
- Tez No: 980673
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN PERDAHCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Artistik seramik, Osmanlı seramikleri, Soyut seramik, Çok renkli seramik, Artistic ceramic, Ottoman ceramics, Abstract ceramic, Multicolor ceramic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Seramik sanatı hem görsel hem de dokunsal bir deneyim sunarak, izleyicisinde farklı algısal ve duygusal etkiler yaratır. Sanat, geçmişin mirasını günümüze taşıyan ve geleceğe yön veren en güçlü anlatım biçimlerinden biridir. Geleneksel sanat ve modern sanat anlayışları, zaman içinde birbirinden ayrışmış gibi görünse de aslında kültürel devamlılığın ve dönüşümün en önemli parçalarıdır. Türkiye'de seramik sanatı, hem geleneksel Osmanlı çini geleneğinden beslenen hem de çağdaş sanatın yenilikçi yaklaşımlarını barındıran bir alan olarak dikkat çekmektedir. Bu nedenle, Türk seramik sanatının iki önemli ismi olan Füreya KORAL ve Mehmet GÜRSOY, sanat anlayışları ve eserleriyle bu alanın farklı yönlerini temsil etmektedir. Füreya KORAL, Türkiye'de modern seramik sanatının öncülerinden biri olarak, seramiği yalnızca geleneksel bir zanaat olmaktan çıkarıp çağdaş sanatın bir parçası haline getiren sanatçılardandır. Onun eserlerinde, geleneksel motiflerin soyut formlarla yeniden yorumlanması ve seramiğin mimari mekânlarla bütünleşmesi dikkat çekmektedir. Koral, sanatıyla hem bireysel bir ifade alanı yaratmış hem de seramik sanatının estetik ve işlevsel sınırlarını genişletmiştir. Diğer yandan, Mehmet GÜRSOY ise Osmanlı çini sanatının klasik teknik ve estetik anlayışını koruyarak, bu mirası titizlikle geleceğe taşıyan bir usta olarak öne çıkmaktadır. Gürsoy, geleneksel çini üretiminde kullanılan teknikleri birebir uygulamakla kalmayıp, kaybolmuş renkleri ve desenleri canlandırarak sanata katkı sağlamış, böylece geleneksel sanatın sürekliliğini güvence altına almıştır. Bu çalışmada, Füreya KORAL ve Mehmet GÜRSOY'un sanatsal anlayışları, teknik ve estetik yaklaşımları ile geleneksel sanat ve modern sanat arasındaki etkileşimleri incelenmiştir. İki sanatçının eserlerinde kullanılan malzemeler, motifler, kompozisyon anlayışları ve sanata bakış açıları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Sanatçılar arasındaki farklılıkların ve benzerliklerin, Türk seramik sanatının gelişim sürecine nasıl katkı sağladığı üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Tezimin hazırlanmasında beni destekleyen ve yönlendiren değerli Danışmanım Prof. Dr. Nurcan PERDAHCI'ya, akademik yolculuğum boyunca bana ilham veren tüm sanatçılara ve araştırmacılara teşekkür ederim. Ayrıca, çalışmam süresince beni motive eden ve her zaman yanımda olan aileme ve arkadaşlarıma da sonsuz minnettarlığımı sunarım. Geleneksel sanatın korunması ve geliştirilmesi konusundaki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdüren tüm sanatçılara saygılarımı sunarım. Sanatın geçmiş ile gelecek arasında köprü kurduğu bilinciyle hazırlanan bu çalışmanın, seramik sanatına ve Türkiye'nin kültürel mirasına katkıda bulunması dileğiyle… Sevgiyle ve sanatla…
Özet (Çeviri)
Ceramic art offers both a visual and tactile experience, creating diverse perceptual and emotional effects on its audience. Art is one of the most powerful forms of expression that carries the legacy of the past into the present and guides the future. Although traditional and modern art practices may appear to have diverged over time, they are in fact integral elements of cultural continuity and transformation. In Turkey, ceramic art is a field that draws from the traditional Ottoman tile heritage while also embracing the innovative approaches of contemporary art. For this reason, two prominent figures in Turkish ceramic art—Füreya KORAL and Mehmet GÜRSOY—represent different dimensions of the field through their artistic philosophies and works. Füreya KORAL, as one of the pioneers of modern ceramic art in Turkey, transformed ceramics from a merely traditional craft into a significant component of contemporary art. Her works are notable for reinterpreting traditional motifs through abstract forms and integrating ceramics into architectural spaces. Through her art, Koral created a space for personal expression and expanded the aesthetic and functional boundaries of ceramic art. On the other hand, Mehmet GÜRSOY stands out as a master who preserves the classical techniques and aesthetic principles of Ottoman tile art, meticulously carrying this legacy into the future. Gürsoy not only applies traditional tile-making techniques faithfully, but also contributes to the art by reviving lost colors and patterns, thus ensuring the continuity of traditional art. This study examines the artistic perspectives, technical and aesthetic approaches of Füreya KORAL and Mehmet GÜRSOY, and explores the interaction between traditional and modern art. The materials, motifs, compositional styles, and artistic outlooks in the works of both artists have been analyzed comparatively. The differences and similarities between these artists are evaluated in terms of their contribution to the development of Turkish ceramic art. I would like to express my sincere gratitude to my esteemed advisor, Prof. Dr. Nurcan PERDAHCI, for her support and guidance throughout the preparation of this thesis. I also thank all the artists and researchers who have inspired me during my academic journey. I am deeply grateful to my family and friends who motivated me and stood by me at every step of the way. I extend my respects to all artists who continue to preserve and develop traditional art with great dedication. With the awareness that art builds a bridge between the past and the future, I hope this study contributes to ceramic art and to Turkey's cultural heritage. With love and art…