Objektif ve projektif testler bağlamında travmatik yas yaşayan ile yaşamayan üniversite öğrencilerinin ruhsal süreçlerinin incelenmesi
Investigation of the spiritual processes of university students with and without traumatic grief in the context of objective and projective tests
- Tez No: 680457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAŞKIN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Traumatic Grief, Projective Tests, MMPI Test, Mental Functioning, Dreams, Defense Mechanisms, Psychodynamic Approach, Psychological Evaluation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Travmatik yas, ani, şiddetli veya beklenmedik yollarla sevilen bir ötekini kaybetmenin sonunda meydana gelen acıyı deneyimlemek olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada amaç, travmatik yas yaşayan ve yaşamayan üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri, ruhsal belirtileri, Beier Cümle Tamamlama testine verdikleri cevaplardaki yansımaları, rüya içerik temaları ve savunma düzeneklerinin farklı olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmaya travmatik yaslı (n = 15) ve travmatik yası olmayan (n = 15) üniversite öğrencilerinden oluşan toplan 30 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden biri olan yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Bu doğrultuda, nicel ve nitel veriler eş zamanda toplanmıştır. Çalışmanın nicel aşamasında 'Nedensel Karşılaştırmalı Araştırma' kullanılırken, nitel aşamasında 'Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz' kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmından elde edilen verilerin analizinde Nvivo 12 nitel analiz programı kullanılırken, nicel kısmından elde edilen verilerin analizinde ise SPSS 22.00 istatistik paket programı kullanılmıştır. Travmatik yası olan ve olmayan üniversite öğrencilerinin ruhsal süreçleri arasındaki farkın belirlenmesinde (Gruplar arası fark) 'Mann-Whitney U testi' kullanılırken, travmatik yaslı üniversite öğrencilerinin psikolojik belirtileri, kişilik özellikleri, savunma düzenekleri ve travmatik yas şiddeti arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Nicel araştırma bulguları sonucunda, travmatik yası olan grubun travmatik yas şiddeti ile psikolojik belirtileri, kişilik özellikleri ve savunma düzenekleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Diğer yandan Travmatik yas yaşamayan üniversite öğrencileri ile kıyaslandığında; travmatik yas yaşayan üniversite öğrencilerinin psikolojik belirti (somatizasyon ve paranoid hariç) ve kişilik özellikleri (hipomani hariç) puanlarının anlamlı bir şekilde daha yüksek çıktığı görülmüştür. Buna ek olarak nitel araştırma bulguları sonucunda travmatik yası olan bireylerin rüya içeriklerinde bastırma, inkar gibi savunma düzeneklerinin baskın olduğu, geçmiş yaşantılarında daha yoğun travmatik anılara sahip oldukları tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler Travmatik Yas, Projektif Testler, MMPI Testi, Ruhsal Süreç, Rüya, Savunma Mekanizmaları, Psikodinamik Yaklaşım, Psikolojik Değerlendirme
Özet (Çeviri)
Traumatic grief is defined as experiencing the pain appearing as a result of losing a loved one in a sudden, severe, or unexpected way. The purpose of the present study was to investigate whether the personality traits, mental symptoms, reflections of responses to Beier Sentence Completion Test, dream content themes, and defense mechanisms of university students with and without traumatic grief are different. A total of 30 university students with traumatic grief (n=15) and without traumatic grief (n=15) were included in the study. The Convergent Parallel Design, which is among the mixed method designs, was used in the study. In this respect, quantitative and qualitative data were collected simultaneously. The“Causal Comparative Research”method was used in the quantitative stage of the study, and the“Interpretive Phenomenological Analysis”was used in the qualitative stage. The Nvivo 12 Qualitative Analysis Program was used in the analysis of the data that were obtained from the qualitative part of the study, the SPSS 22.00 Statistical Package Program was used in the analysis of the data that were obtained from the quantitative part. The“Mann-Whitney U Test”was used to determine the differences between the mental processes of university students with and without traumatic grief (intergroup differences), the Spearman Correlation Analysis was used to determine the relations between psychological symptoms, personality traits, defense mechanisms, and traumatic grief severity of university students with and without traumatic grief. It was found as a result of the quantitative study findings that there were no significant relations between traumatic grief severity and psychological symptoms, personality traits, and defense mechanisms of the traumatic grief group. However, when compared to university students who did not experience traumatic grief, it was seen that the psychological symptoms (except for somatization and paranoia) and the personality traits (except for hypomania) scores were significantly higher in university students who experienced traumatic grief. Also, as a result of qualitative research findings, it was also found that individuals with traumatic grief had more intense traumatic memories in their past, and their defense mechanisms such as suppression and denial were dominant in their dream contents.