Hemşirelerin duygusal emek düzeylerini etkileyen bireysel ve mesleki faktörlerin incelenmesi
Investigation of individual and professional factors affecting emotional labor levela of nurses
  1. Tez No: 680509
  2. Yazar: ŞEYMA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu yönetimi, duygusal emek, hemşire, Emotion management, emotional labor, nurse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışma İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde hemşirelerin duygusal emek düzeylerini etkileyen bireysel ve mesleki faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde yatan hasta servislerinde görev yapmakta olan 166 hemşire oluşturmuştur. Hemşireleri tanımlayıcı bilgi formu ve Hemşireler için Duygusal Emek Davranışı Ölçeği kullanılarak hemşirelere anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmada hemşirelerin yaş ortalaması 27 bulunmuş olup; %93,4'ünün (n=155) kadın, %66,3'ünün (n=110) bekar, %68,1'inin (n=113) lisans mezunu olduğu, %54,2'sinin (n=90) 3+1 sözleşmeli kapsamında çalıştıkları, %58,4'ünün (n=97) 2-5 yıl arasında deneyime sahip oldukları, %71,1'inin (n=118) bu mesleği isteyerek seçtiği, %51,8'inin (n=86) işinden memnun olmadığı, %56,6'sının (n=94) istemeyerek birimi seçtiği, %80,1'inin (n=133) gece ve gündüz çalıştığı görülmektedir. Hemşirelerin samimi davranış alt boyut puan ortalaması 3,95±0,60 iken yüzeysel ve derinlemesine davranış alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3,86±0,57 ve 3,86±0,52 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin ölçek geneli puan ortalaması ise 3,88±0,49 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin bireysel ve mesleki özelliklerine göre duygusal emek ölçeği puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmamıştır. Sonuç olarak hemşirelerin duygusal emek düzeyleri ortalamanın üzerinde bulunmuştur. Duygusal emek konusunda hem bireysel hem de kurumsal düzeyde farkındalık çalışması yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in a descriptive design in a training and research hospital in Istanbul in order to examine the individual and occupational factors affecting the emotional labor levels of nurses. The scope of the study consists of 166 nurses working in the inpatient ward of a training and research hospital in Istanbul. Questionnaires, using the descriptive information form for nurses and the emotional labor behavior scale for nurses, were applied to the nurses. Man Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and Spearman Correlation Analysis were used to evaluate the data. The average age of nurses has been calculated to be 27 in the study. Also, in the study it has been found that 93,4% (n=155) of the nurses are women, 66,3% (n=110) are single, 68,1% (n=113) have a bachelor's degree, 54,2% (n=90) are working on a 3+1 contract, 58,4% (n=97) have a job experience of 2-5 years. 71,1% (n=118) have willingly chose to be a nurse, 51,8% (n=86) are not happy with their job, 56,6% (n=94) unwillingly chose their departments, 80,1% (n=133) are working day and night. The average sincere behavior sub dimension score of the nurses has been found to be 3,95±0,57 and 3,86±0,52, respectively. In addition, the average scalewide score of the nurses has been calculated to be 3,88±0,49. According to the study, there is no statistically significant difference between nurses emotional labor scores based on their personal and professional characteristics. As a result, the emotional labor scores of the nurses have been found to be over average. It is suggested that emotional labor studies should be conducted both on personal and on corporate level.