Farklı fizyoterapi modalitelerinin spastisite üzerine kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of short-term effects of differentphysiotherapy modalities on spasticity
- Tez No: 680510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Spastisite, TENS, EMS, Vibrasyon, Stroke, Spasticity, TENS, EMS, Vibration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, spastisitenin inhibisyonunda kullanılan TENS, elektromuskuler stimülasyon (EMS) ve vibrasyon modalitelerinin tek seans uygulamasının, kronik inmeli hastalarda spastisite üzerine anlık etkilerini incelemek ve modalitelerin etkinliklerinin birbirleriyle karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma, 29-73 yaş aralığında 6 erkek 9 kadın olmak üzere 15 kronik hemipleji hastasının katılımı ile gerçekleşti. Hastalara rastgele olarak 1 hafta arayla TENS, EMS veya vibrasyon uygulaması yapıldı. Uygulamalardan önce ve sonra hastaların gastrokinemius kas tonusu Modifiye Ashworth Skalasıyla (MAS), yürüyüş hızları Zamanlı Kalk ve Yürü Testiyle (ZKYT), dengeleri Berg Denge Ölçeğiyle (BDÖ) ve ayak bileği eklem hareket açıklığı gonyometreyle değerlendirildi. TENS (p=0,083), EMS (p=0,083) ve vibrasyon (p=0,157) sonrası hastaların MAS skorları benzerdi. TENS (p=0,038), EMS (p=0,014) ve vibrasyon (p=0,001) sonrası ZKYT skorları azaldı ancak fark tüm modalitelerde benzerdi (p=0,655). TENS (p=0,002), EMS (p=0,005) ve vibrasyon (p=0,008) sonrası BDÖ skoru arttı ancak fark tüm modalitelerde benzerdi (p=0,335). TENS sonrası hastaların aktif plantarfleksiyon (p=0,028), pasif dorsifleksiyon (p=0,017) ve aktif dorsifleksiyon (p=0,007) derecesinde; vibrasyon sonrası pasif plantarfleksiyon (p=0,046), aktif plantarfleksiyon (p=0,034) ve pasif dorsifleksiyon (p=0,014) derecesinde artış vardı. TENS aktif dorsifleksiyon derecesinde diğer modalitelerden daha etkiliydi (p=0.002). Kronik inmeli hastalara uygulanan tek seanslık TENS, EMS ve vibrasyon uygulamalarının hastaların denge, yürüme hızı ve eklem hareket açıklığı üzerine istatistiksel olarak her ne kadar etkili olduğu bulunsa da elde edilen etkiler klinik olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
To investigate the immediate effects of single-session application of TENS, electromuscular stimulation (EMS), and vibration modalities, used in the inhibition of spasticity, on spasticity in patients with chronic stroke, and to compare the effectiveness of the modalities with each other. The study was conducted in fifteen 29-73-year-old chronic stroke patients (6 males, 9 females), who received physiotherapy in a rehabilitation center. The patients randomly received TENS, EMS, or vibration applications every week. Before and after each application, the gastrocnemius muscle tone of the patients via the Modified Ashworth Scale (MAS), gait speed via the Timed Up and Go test (TUG), balance via the Berg Balance Scale (BBS), ankle range of motion via a goniometer were evaluated. MAS scores of the patients were similar after TENS (p=0.083), EMS (p=0.083), and vibration (p=0.157). After TENS (p=0.038), EMS (p=0.014) and vibration (p=0.001), TUG scores decreased but the difference was similar in all modalities (p=0.655). The BBS score increased after TENS (p=0.002), EMS (p=0.005), and vibration (p=0.008), but the difference was similar in all modalities (p=0.335). Patients' active plantarflexion (p=0.028), passive dorsiflexion (p=0.017) and active dorsiflexion (p=0.007) increased after TENS, and their passive plantarflexion (p=0.046), active plantarflexion (p=0.034), and passive dorsiflexion (p=0.014) increased after vibration. TENS was more effective than other modalities on active dorsiflexion angle (p=0.002). Although single-session TENS, EMS, and vibration applications in patients with chronic stroke were statistically effective on patients' balance, walking speed, and normal joint motion, the results obtained were not clinically significant.