Vibrant schools in Turkey: The perspective of school principals towards vibrant school climate
Türkiye'de hareketli okul iklimi: Okul müdürlerinin hareketli okul iklimine yaklaşımı
- Tez No: 680534
- Danışmanlar: PROF. YAŞAR KONDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hareketli Okul İklimi, Eğlenerek Öğrenme, Öğrenci Sesleri, Vibrant School Climate, Playful Learning, Student Voice
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmanın amacı, öğrenci dostu bir okul atmosferinin temel direklerini vurgulamak ve Türk eğitim sisteminde Clement, Tschannen-Moran, Hockaday, Feldstein (2017) tarafından önerilen hareketli okul iklimi için öncüller önermekti. Araştırma, genel nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda, ana veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler Ankara'da 20 devlet ilköğretim okulu müdüründen toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'deki öğrencileri çeken okul özellikleri hareketli okul iklimine atıfta bulunsa da bulgular, Türk devlet okullarının şu anda hareketli okul ikliminin tüm boyutlarını benimsemeye hazır olmadığını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to highlight the fundamental pillars of a student-friendly school atmosphere and to suggest premises for vibrant school climate proposed by Clement, Tschannen-Moran, Hockaday, Feldstein (2017) in the Turkish schools. The design of the study was generic qualitative study. Based on the purpose of this study, semi-structured interviews were conducted as the main data collection instrument. The data were collected 20 primary public-school principals in Ankara, Turkey. The content analysis technique was used to analyze the data. Based on the results of the study, although the appealing school characteristics in Turkey refer to the vibrant school climate, the findings revealed that Turkish public schools are not ready to embrace all the dimensions of vibrant school climate currently.