L929 fibroblast hücrelerinde hidrojen peroksit ile oluşturulan oksidatif stres hasarında oksiresveratrolün etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of oxyresveratrol on oxidative stress damage caused BY hydrogen peroxide in l929 fibroblast cells
  1. Tez No: 680535
  2. Yazar: FATİH MEHMET ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ROT, TFM, L929, oksiresveratrol, proliferasyon, ROS, TPC, L929, oxyresveratrol, proliferation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
L929 Fibroblast Hücrelerinde Hidrojen Peroksit ile Oluşturulan Oksidatif Stres Hasarında Oksiresveratrolün Etkilerinin Araştırılması Amaç: L929 fibroblast hücrelerinde H2O2 kaynaklı hücresel hasarın telafisinde oksiresveratrolün proliferatif etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Oksiresveratrolün total antioksidan kapasitesi, total oksidan kapasitesi, oksidatif stres indeksi ve toplam fenolik madde seviyeleri değişen konsantrasyonlarda ölçüldü. Oksiresveratrol'ün L929 hücreleri üzerine IC50 değeri MTT testi ile belirlendikten sonra 12.5-400 µM derişimlerinde H2O2 ile oluşturulan oksidatif stres hasarındaki proliferatif etkisi in-vitro hücre proliferasyonunun ölçümünde anlık empedans ölçüm yöntemi (xCELLigence) ile belirlendi. Ayrıca hücre hasarındaki yara iyileşme seviyelerini tespit etmek amacıyla (3.125-25µM) doz aralığında migrasyon (scratch) testi yapıldı. Bulgular: Oksiresveratrol'ün 0.5 mg/ml'de total antioksidan kapasitesi 3.00±0.3 ve total oksidan kapasitesi 0.77±0.52, OSİ değeri ise 0.02±0.09 olarak bulundu. Oksiresveratrol'ün 0.625 mg/mL'den 10 mg/ml'ye değişen dozlarındaki toplam fenolik madde içerikleri düşük derişimden yüksek derişime doğru gidildikçe daha yüksek toplam fenolik maddeye sahip olduğu gözlemlendi. Oksiresveratrol'ün L929 Fibroblast hücrelerinde IC50 değeri 214.2 μM, H2O2'e maruz bırakılmış L929 Fibroblast Hücrelerinde hücre hattında oksiresveratrolün IC50 değeri ise 109.7 μM olarak belirlendi. Oksiresveratrol'ün 12.5 μM'lık dozu xCELLigence cihazındaki ölçümde en yüksek hücre proliferasyonunu sağladı. Scratch testi için H2O2 ile hasarlı hücrelerde 12.5 μM oksiresveratrol dozunda 24. saatte %62, 48. satte ise %88'lik bir hücre proliferasyonu ile diğer dozlardan daha fazla iyileşme gözlendi. 12.5 μM dozu hem proliferasyon, hem de scratch testinde en etkili doz olarak tespit edildi. Sonuç: Oksiresveratrol; düşük dozlarda gösterdiği antioksidan kapasite ile H2O2 tarafından oluşturulan hücresel hasarda, L929 hücre hattını oksidatif stresten korumuş, fibroblast canlılığında ve migrasyonda güçlü bir etki göstermiştir. Bu sonuçlar oksiresveratrolün; serbest oksijen radikallerinin meydana getirdiği akut veya kronik hastalıkların önlenmesinde hücresel seviyede etkili olabileceğini göstermektedir. Hücresel sevieyede yapılacak daha ayrıntılı çalışmalar ve in-vivo çalışmalarla Oksidatif strese bağlı etkenlerden kaynaklanan hastalıkların tedavisinde oksiresveratrol potansiyel bir molekül olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Oxyresveratrol on Oxidative Stress Damage Caused by Hydrogen Peroxide in L929 Fibroblast Cells Aim: It was aimed to determine the proliferative effect of oxiresveratrol in the compensation of H2O2-induced cellular damage in L929 fibroblast cells. Material and method: Total antioxidant capacity, total oxidant capacity, oxidative stress index and total phenolic substance levels of oxiresveratrol were measured at varying concentrations. After the IC50 value of oxiresveratrol on L929 cells was determined by the MTT test, the proliferative effect of oxidative stress damage induced by H2O2 at 12.5-400 µM concentrations was determined by the instantaneous impedance measurement method (xCELLigence) in the measurement of in-vitro cell proliferation. In addition, the migration test was performed in the dose range (3.125-25µM) to determine the wound healing levels in cell damage. Results: The total antioxidant capacity of oxiresveratrol at 0.5 mg/ml was 3.00±0.3, the total oxidant capacity was 0.77±0.52, and the OSI value was 0.02±0.09. It was observed that the total phenolic content of oxiresveratrol at doses ranging from 0.625 mg/mL to 10 mg/ml had higher total phenolic content as it went from low concentration to high concentration. The IC50 value of oxiresveratrol in L929 Fibroblast cells was determined as 214.2 μM, and the IC50 value of oxiresveratrol in the cell line was determined as 109.7 μM in L929 Fibroblast Cells exposed to H2O2. The 12.5 μM dose of oxiresveratrol provided the highest cell proliferation as measured on the xCELLigence instrument. For the scratch test, a cell proliferation of 62% at the 24th hour and 88% at the 48th hour in the damaged cells with H2O2 at a dose of 12.5 μM oxyresveratrol was observed more than the other doses. The 12.5 μM dose was found to be the most effective dose in both proliferation and scratch test. Conclusion: Oxyresveratrol; with its antioxidant capacity at low doses, it protected the L929 cell line from oxidative stress in cellular damage caused by H2O2, and showed a strong effect on fibroblast viability and migration. These results indicate that oxiresveratrol; shows that it can be effective at the cellular level in the prevention of acute or chronic diseases caused by free oxygen radicals. Oxiresveratrol can be considered as a potential molecule in the treatment of diseases caused by oxidative stress-related factors, with more detailed studies at the cellular level and in-vivo studies.