Türkiye'deki lisanslı dağcıların temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of basic life support and first aid knowledge of licensed mountainers in Turkey
- Tez No: 680536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, İlk ve Acil Yardım, Sports, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: ilk yardım, temel yaşam desteği, dağcılık
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Ülkemizde lisanslı olarak dağcılık sporu yapanların, temel yaşam desteği ve ilk yardım uygulamaları konusundaki bilgi düzeyinin belirlenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, anket formunun çevrimiçi olarak https://docs.google.com/forms üzerinden dağcıların elektronik posta adreslerine gönderilmesi suretiyle prospektif olarak tasarlandı. Güncel lisansı olmayan dağcılar çalışmadan dışlandı. Katılımcıların demografik verileri ve anket sorularına verdikleri cevaplar incelendi ve uygun istatistiksel analizlerden geçirildi. Bulgular: Anket çalışmasına 302 dağcı katıldı. Dağcıların aldığı puan ortalaması 69.56 idi. Bilgi düzeyi ile daha önce ilk yardım eğitimi alma, bu eğitimi güncelleme, dağcılık deneyimi, lisans yenileme, eğitim durumu, eğitimi yeterli bulma düşüncesi, birden fazla dağcılık aktivitesi ve spor tırmanışı yapma arasında pozitif yönde belirgin ilişki bulundu. Sonuç: Dağcıların ilk yardım bilgi düzeyleri; faaliyet alanlarına, dağcılıktaki tecrübelerine, yaşlarına, eğitim durumlarına, ilk yardım eğitimi alıp almamış olmaları ve dağcılık lisansı ile ilk yardım eğitim güncellemesi yapıp yapmadıklarına göre farklılık göstermektedir. Dağcıların ilk yardım bilgi düzeyinin iyi bir seviyede olması için ilk yardım eğitimi almak, bu eğitimi güncellemek ve dağcılık lisansını güncel tutmak faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Determination of Turkish licensed mountainers' knowledge level on basic life support and first aid practices. Material and Method: Our study was designed prospectively by sending the questionnaire online via https://docs.google.com/forms to the e-mail addresses of the climbers. Climbers without a current license were excluded from the study. The demographic data of the participants and their responses to the questions were analyzed and subjected to appropriate statistical analysis. Results: 302 mountaineers participated in the survey. The average score of the mountaineers was 69.56. A significant positive correlation was found between the level of knowledge and previous first aid training, updating this training, mountaineering experience, license renewal, educational status, the thought of finding the training sufficient, more than one mountaineering activity and sport climbing. Conclusion: First aid knowledge level of mountaineers differs according to their field of activity, experience in mountaineering, age, education level, whether they have received first aid training and updated first aid training and, whether they have a mountaineering license. It is useful to take first aid training, update this training and keep the mountaineering license up-to-date in order for the mountaineers to have a good level of first aid knowledge. K eywords: first aid, basic life support, mountaineering