Türkiye'deki lisanslı spor antrenörlerinin temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the basic life support and first aid knowledge level of licensed sports coaches in Turkey
  1. Tez No: 861837
  2. Yazar: TAYFUN DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Spor, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Sports, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İlk yardım, temel yaşam desteği, antrenör, spor, First Aid, Basic Life Support, Coaching, Sport
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren lisanslı spor antrenörlerinin temel yaşam desteği ve ilk yardım uygulamaları konusundaki bilgi düzeyini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, anket formu çevrimiçi ortama aktarılmıştır. Etik kurul onayı alındıktan sonra çevrimiçi ortama aktarılan anket formu sosyal medya uygulamaları aracılığıyla antrenörlere ulaştırılmıştır. Uygulama öncesinde antrenörlere gizlilik konusunda bilgilendirme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların, çalışmayı tamamlama süresi yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Güncel lisansı olmayan antrenörlerin verileri araştırmaya dahil edilmemiştir. Antrenörlerin verdikleri yanıtlar, SPSS 27.0 programında analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Anket çalışmasına 182 lisanslı spor antrenörü katıldı. Antrenörlerin doğru cevap ortalaması %51,4'tü. Bilgi düzeyi ile cinsiyet, yaş, daha önce ilk yardım eğitimi almış olma, antrenörlük lisansını güncelleme, eğitim durumu arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Katılımcıların en çok yanlış yaptığı önermeler; 10. önerme (n=164, %90,1), 3. önerme (n=151, %83) ve 7. önerme (n=146, %80,2) idi. En çok doğru bilinen önermeler ise; 4.önerme (n=175, %96,2), 20. önerme (n=159, %87,4) ve 23. önerme (n=156, %85,7) olarak saptandı. En çok 'bilmiyorum' cevabı verilen önermeler ise; 15. Önerme (n=88, %48,4), 21. önerme (n=59, %32,4) ve 14. önerme (n=58, %31,9) idi. Sonuç: Çalışmamız lisanslı antrenörlerin acil müdahale gerektirecek durumlara hazırlıklı olmalarını sağlamak için antrenörlük sertifikasyonu müfredatında Temel Yaşam Desteği, İlk Yardım ve OED kullanımı ile ilgili daha fazla eğitime ihtiyaç olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aims to evaluate the knowledge level of licensed sports coaches working in Turkey on basic life support and first aid practices. Materials and Methods: In the study, the questionnaire form was transferred to the online environment (Google Forms). The questionnaire form transferred to the online environment was delivered to the coaches via social media applications (Whatsapp, Instagram, e-mail and X etc.). Coaches were informed about confidentiality before the application. The participants took approximately 10 minutes to complete the study. The data of coaches without a current licence were out of in the study. The responses of the coaches were analysed using SPSS 27.0 programme. Results: A total of 182 licensed sports coaches participated in the survey. The average correct answer rate for coaches was %51,4. No significant differences were found in terms of knowledge level comparing with gender, age, previous first aid training, updating coaching license, and education status. The propositions with the highest rate of incorrect answers were the 10th proposition (n=164, %90,1), the 3rd proposition (n=151, %83), and the 7th proposition (n=146, %80,2). The propositions most correctly identified were the 4th proposition (n=175, %96,2), the 20th proposition (n=159, %87,4), and the 23rd proposition (n=156, %85,7). The propositions with the highest 'I don't know' responses were the 15th proposition (n=88, %48,4), the 21st proposition (n=59, %32,4), and the 14th proposition (n=58, %31,9). Conclusion: Our study argues that there is a need for additional training in Basic Life Support, First Aid, and AED usage in the coaching certification curriculum to ensure that licensed coaches are prepared for situations requiring emergency intervention.