Türk basınında kadın gazetecilerin istihdamında karşılaşılan sorunlar
Problems experienced in the employment of women journalists in the Turkish press
  1. Tez No: 680558
  2. Yazar: BETÜL ALAKENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Gazeteci, Basın, Kimlik, Women Journalists, Press Law, Identity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dünya nüfusunun yarıya yakınını kadınlar oluştursa da, gerek dünyamız genelinde gerekse ülkemizde kadınların iktisadi hayata katılımları bu oranın oldukça altındadır. Kadınların sosyal ve ekonomik alanda gerekli yeri alamamasının her toplum üzerinde çeşitli etkileri olduğu ise vazgeçilmez bir gerçektir. Bu etkiler kimi toplumlarda ırki, kimi toplumlarda kültürel olmakla beraber çoğu toplumlarda ise dini boyuttadır. Ülkemizde kadının eğitim, sağlık ve siyaset gibi alanlarda yeterli katılımı gösterememesi de önüne çıkan ya da çıkartılan engeller neticesindedir. Birçok sektörde kadınların istihdam açısından zorlandığı yapılan araştırmalarda öne sürülmüştür. İstihdamı güç, kalıcılığı ise istihdamından daha güç olan sektörde kadın, kendisine hak ettiği koşullarda bir yer bulamamaktadır. Kadın olmanın zorluğu, basın çalışanı bir kadın olduğunda kat be kat artmaktadır. Tüm bu koşullarda ekonomik hayata katkı sağlamaya çalışan kadın, önce kendisi ve ailesi, sonrada içerisinde bulunduğu topluma katkı sağlamayı amaçlasa da engeller karşısında ayakta kalmaya ve sektörde kendisine yer bulmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'deki basın sektöründe çalışan kadınların yaşadığı sorunlar, karşılaştıkları engeller kimlik ayrımcılığı bağlamında incelenmiş, basın çalışanı olmanın verdiği sosyal ve iş hayatlarına olan etkileri yüz yüze yapılan sözlü mülakat ve anketler aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although nearly half of the world's population, although occurs in the female population, both in our world of women's participation in economic life across the country this ratio is well below both. Failure to take the necessary place of women in social and economic fields that have various effects on all society is an indispensable reality. These effects in some racial society, the religious dimension and in most societies although in some cultural communities. In our country, women's education, health and adequate participation in the show is not to have obstacles to or subtracted from the result in such fields as politics. Press sector is also one of the sectors where women have some difficulties finding vacant position to work. Employment power, more power than women in the employment sector, the persistence can not find a place in conditions they deserve it. Female identity, the basis for female job-seekers in the media sector“barrier”stands out as the front. The difficulty of being a woman, then increases exponentially when working woman. All employees contribute to the economic life in these conditions woman, before he and his family, to contribute to the society in which the then only aimed to survive in the face of obstacles and is trying to find a place for itself in the industry. In this study, women who work the difficulties in the media sector in Turkey, examined the obstacles they face identity discrimination in the context of media social of being workers and the effects on business of life was assessed through an oral interview and survey were conducted face to face.