Çocuk evleri sitelerinde kalan lise öğrencilerinin ergen yeterlik algıları ve 21.yüzyıl becerilerinin incelenmesi
Investigation of adolescent perceived competence and 21st century skills of high school students living in a children's house site
- Tez No: 680571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENNET GÖLOĞLU DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk evleri sitesi, Lise, Yeterlik algısı, 21. yüzyıl becerileri, Children's Houses Sites, high school, perceived competence, 21st century skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmanın amacı devlet koruma ve bakımı altında bulunan ve çocuk evleri sitelerinde(ÇES) kalan lise öğrencilerinin 21.yy becerilerini incelemektir. Tarama modelindeki araştırmada“Demografik Bilgi Formu”ve“Çok Boyutlu 21.yy Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Marmara ve İç Anadolu Bölgesinde 12 ilde bulunan 23 ÇES'de kalan lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 455 öğrenciden elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U-testi, Kruskal Wallis-H-testi ve Spearman Rho korelasyon analizi SPSS 23.0 program paketi ile kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin 21. yy becerileri ölçek geneli ve alt boyut puanları yüksek düzeyde çıkmıştır. Öğrencilerin yeterlik algıları ve 21. yy becerileri; kız öğrenciler, devlet okulunda örgün eğitime devam eden öğrenciler, okula nadiren ve ara sıra devamsızlık yapan öğrenciler, okul dışı ve okul içinde sosyal etkinliklere katılan öğrenciler, okul dışında derslere destek amaçlı bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanan öğrenciler, ailesinden bir yakınıyla düzenli görüşen öğrenciler, ayda iki, üç ve dört ve üstü kitap okuyan öğrenciler lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Öğrencilerin yeterlik algıları ile 21. yüzyıl becerileri arasında pozitif yönlü, orta ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) tarafından yürütülecek çalışmalar için hem de yeni araştırmalar için öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the 21st century skills of high school students who are under state protection and care and who stay in children's homes sites (CHS). To collect data,“Demographic Information Form”and“Multi-Dimensional 21st Century Skills Scale”were used In the study utilizing the survey model. The population of this study is comprised of the high school students staying in 23 different CHSs located in 12 different cities in the Marmara and Central Anatolian Regions. The data were collected from 455 students. In the analysis of the quantitative data, from among the non-parametric tests, Mann Whitney U-test, Kruskal Wallis H-test and Spearman Rho correlation analysis were used with SPSS 23.0 program package. As a result of the study, the scores taken by the students from the whole scale and its subscales were found to be high. The students' 21st century skills and perceived competence were found to be varying significantly in favour the female students, the students who are never or rarely absent from school, the students participating in- and out-of-school social activities, the students who take advantage of information-communication technologies to reinforce their formal learning at school and the students who regularly meet a relative from his/her family. Considering the findings obtained in the current study, some suggestions were made for the works to be carried out by the Ministry of Family, Labour and Social Services (MFLSS) and for further research.