İleri yaş gebeliklerin prenatal bağlanmaya etkisi
Effect of advanced maternal age on prenatal attachment
  1. Tez No: 680582
  2. Yazar: HALİME YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Gebelik, İleri Yaş Anne, Prenatal Bağlanma, Midwifery, Pregnancy, Advanced Age Mother, Prenatal Attachment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.09.2018-20.06.2019 tarihleri arasında T.C Sağlık Bakanlığı Aydın Nazilli Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmaya ileri yaş gebe grubuna 110, kontrol grubuna 110 olmak üzere toplam 220 gebe alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve“Prenatal Bağlanma Envanteri”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, pearson ki-kare, yates düzeltmeli ki-kare, fisher exact ve t testi ile regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan ileri yaş anne grubundaki kadınların yaş ortalaması 37,05±2,24, eşlerinin yaş ortalaması 38,47±3,89 ve evlilik süresi 10,12±6,08 yıl olduğu, kontrol grubuna kadınların yaş ortalaması 24,55±3,96, eşlerinin yaş ortalaması 29,31±4,88, evlilik süresi 3,78±2,88 yıl olduğu saptanmıştır. İleri yaş gebe ve kontrol grubundaki kadınların eğitim düzeyi, çalışma durumu, isteyerek evlenme durumu, eşin eğitim düzeyi, eşin çalışma durumu, önceki gebeliklerde sorun yaşama ve bu gebeliğinde sorun yaşam durumu açısından grupların benzer olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ileri yaş gebe grubundaki kadınların prenatal bağlanma envanteri puan ortalaması 57,36±7,80, kontrol grubundaki kadınların prenatal bağlanma envanteri puan ortalaması ise 58,53±10,64 olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında ileri yaş gebeliklerin prenatal bağlanmaya etkisinin olmadığı tespit edilmiş olup gebelerin prenatal bağlanma düzeyini kadının eğitim durumu, eşin eğitim durumu, eşin yaşı ve gelir durum algılarının etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
jective: This study is a analytical-cross study with the aim of linking older pregnancies to prenatal attachment. Material and Methods: The study was conducted in the Ministry of Health Aydın Nazilli State Hospital Gynecology Polyclinics between 01.09.2018-20.06.2019.A total of 220 pregnant women, 110 in the advanced age group and 110 in the control group, were included in the study. The data were collected using the“Personal Information Form”and“Prenatal Attachment Inventory”developed by the researcher. Descriptive statistics, pearson chi-square, yates-corrected chi-square, fisher exact and t test and regression analysis were used to evaluate the data. Results: The average age of women in the advanced age mother group participating in the study was 37.05 ± 2.24, the average age of their husbands was 38.47 ± 3.89 and the duration of marriage was 10.12 ± 6.08 years, the average age of women in the control group was 24.55 ± 3. , 96, the average age of their spouses was found to be 29.31 ± 4.88, the duration of marriage was 3.78 ± 2.88 years. The education level of women in the advanced age pregnant and control group, their employment status, the status of willing to marry, the education level of the spouse, the employment status of the spouse, having problems in previous pregnancies and having problems in this pregnancy, ıt has been determined that the groups are similar in terms. In the study, the average point of the prenatal attachment inventory of women in the advanced age pregnant group was 57.36 ± 7.80, and the prenatal attachment inventory mean score of women in the control group was 58.53 ± 10.64, and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). Conclusion: In the light of the data obtained in this study, it was determined that advanced age pregnancies had no effect on prenatal attachment, and it was found that the level of ix prenatal attachment of pregnant women was influenced by the educational status of the woman, the educational status of the spouse, the age of the spouse and the perception of income status.